Dakwaan pembangkang bahawa Islam terabai hanya untuk raih undi

Date:

Share post:

NIBONG TEBAL: Kepimpinan Kerajaan Perpaduan di bawah Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak pernah mengabaikan kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi, sebaliknya sentiasa berusaha melakukan yang terbaik untuk memastikan agama itu terjaga.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki, berkata dakwaan pembangkang kononnya kedudukan Islam kini terabai di bawah Kerajaan Perpaduan tidak berasas, malah sengaja ditimbulkan untuk meraih pengundi ketika pilihan raya.

“Saya sebut ini kerana saya perhatikan ceramah-ceramah puak di sebelah sana setiap malam, isu yang dimainkan, seolah-olah Islam tercabar, keistimewaan orang Melayu dicabar.

“… tetapi, selagi kita wujudkan Kerajaan Perpaduan yang di dalamnya ada 19 parti politik yang menghormati sesama lain, insya-Allah kita akan pastikan negara ini terus prihatin dengan memahami realiti ini (kedudukan agama Islam),” katanya berucap pada Ceramah Perpaduan di Pusat Daerah Mengundi Tasek Junjong, Simpang Ampat di sini, malam tadi.

Turut hadir Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) Datuk Seri Dr Mujahid Yusof dan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Aminuddin Harun.

Terdahulu, Mujahid dalam ceramah sama, menggesa pengundi di Sungai Bakap agar menolak calon dan parti yang tidak mempunyai ‘kehendak politik’ untuk mengukuhkan perpaduan demi kesejahteraan generasi masa depan.

Beliau berkata, untuk membangunkan negara, seorang pemimpin dan partinya harus berfikiran jauh dan mempunyai cita-cita besar untuk memberikan yang terbaik kepada generasi seterusnya, bukan hanya memikirkan perkara yang remeh untuk kepentingan diri dan parti semata-mata.

“Saya berkata begini kerana seharusnya kita beri peluang kepada tokoh dan calon yang berfikiran jauh untuk memperoleh mandat, bukan setakat memikirkan nasib mereka (parti) sama ada menang atau tidak pada pilihan raya seterusnya.

“Pemimpin sebegini kerdil pemikirannya, malah tidak akan dapat menerima keputusan dibuat oleh kerajaan, contohnya keperluan penyasaran subsidi diesel, walhal ia dilakukan untuk memastikan nasib generasi akan datang terjamin dengan mengurangkan ketirisan pada subsidi dan sebagainya,” katanya.

PRK DUN Sungai Bakap pada 6 Julai ini menyaksikan calon Pakatan Harapan Dr Joohari Ariffin dicabar oleh Naib Yang Dipertua PAS Nibong Tebal Abidin Ismail mewakili Perikatan Nasional (PN) dalam pertembungan satu lawan satu.

Kerusi DUN Sungai Bakap yang mempunyai 39,279 pemilih terdiri daripada 39,222 pengundi biasa dan 57 anggota polis itu kosong berikutan kematian penyandangnya Nor Zamri Latiff pada 24 Mei lalu. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Kerajaan bebaskan 142,510 individu daripada senarai bankrap – PM Anwar

Daripada lebih 142,500 individu, syarikat dan keluarga yang terapung (nasibnya), tanpa jelas masa depan dan kehidupan mereka, itu bermakna mereka boleh kembali membantu memacu ekonomi

Kerajaan luluskan beberapa pembinaan BBP di Sabah bagi perkasa khidmat kebombaan

Nga Kor Ming berkata, pelaksanaan itu membabitkan BBP Telupid, Lahad Datu, Beaufort, Pitas, Nabawan dan Merotai untuk tahun ini

Syarikat China melabur RM10 bilion bangunkan tenaga hijau di Sarawak

"Kami percaya Premier Sarawak (Tan Sri Abang Johari Abang Openg) mempunyai visi yang jelas dan yakin beliau boleh menjadikan Sarawak sebagai hab tenaga hijau.Sehubungan itu, ingin menghulurkan sokongan kami (dalam pelan tenaga hijau),"

Maybank jamin sistem dan maklumat pelanggan dilindungi sepenuhnya

terdapat dakwaan pangkalan data Maybank2u diterbitkan di forum laman web gelap. "kami mengambil serius atas kebimbangan keselamatan ini dan terus memantau serta memastikan data kami dilindungi setiap masa,"