Perang yang melenyapkan akan terjadi jika Israel serang Lubnan

Date:

Share post:

TEHRAN: Iran memberi amaran bahawa semua barisan penentang, kumpulan Iran dan sekutu serantaunya akan berhadapan dengan Israel jika ia menyerang Lubnan.

Kenyataan itu dikeluarkan dari misi Iran ke New York ketika kebimbangan perang serantau yang lebih luas membabitkan Israel dan gerakan Hizbullah yang disokong Iran, Lubnan.

Ketika ini, kedua-dua pihak terbabit bertempur hampir setiap hari sejak perang di Gaza bermula.

Amaran itu dilihat semakin meningkat pada bulan ini, bersama-sama retorik pertengkaran daripada kedua-dua pihak.

Malah, rancangan tentera Israel untuk serangan Lubnan juga sudah “diluluskan dan disahkan”, hingga mendorong Hizbullah bertindak balas bahawa tiada seorang pun daripada Israel akan terhindar dalam konflik penuh.

Dalam catatan di platform media sosial X, misi Iran berkata, ia menganggap sebagai perang psikologi propaganda rejim Zionis tentang berhasrat untuk menyerang Lubnan.

“Tetapi sekiranya ia memulakan pencerobohan ketenteraan berskala penuh, perang yang melenyapkan akan berlaku.

“Semua pilihan, termasuk pembabitan penuh semua barisan penentangan, bersedia,” menurut misi Iran itu dalam X. – AFP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Kerajaan bebaskan 142,510 individu daripada senarai bankrap – PM Anwar

Daripada lebih 142,500 individu, syarikat dan keluarga yang terapung (nasibnya), tanpa jelas masa depan dan kehidupan mereka, itu bermakna mereka boleh kembali membantu memacu ekonomi

Kerajaan luluskan beberapa pembinaan BBP di Sabah bagi perkasa khidmat kebombaan

Nga Kor Ming berkata, pelaksanaan itu membabitkan BBP Telupid, Lahad Datu, Beaufort, Pitas, Nabawan dan Merotai untuk tahun ini

Syarikat China melabur RM10 bilion bangunkan tenaga hijau di Sarawak

"Kami percaya Premier Sarawak (Tan Sri Abang Johari Abang Openg) mempunyai visi yang jelas dan yakin beliau boleh menjadikan Sarawak sebagai hab tenaga hijau.Sehubungan itu, ingin menghulurkan sokongan kami (dalam pelan tenaga hijau),"

Maybank jamin sistem dan maklumat pelanggan dilindungi sepenuhnya

terdapat dakwaan pangkalan data Maybank2u diterbitkan di forum laman web gelap. "kami mengambil serius atas kebimbangan keselamatan ini dan terus memantau serta memastikan data kami dilindungi setiap masa,"