Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

Date:

Share post:

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri telah mewujudkan pelbagai rancangan dan tindakan seterusnya melaksanakan inisiatif berkenaan khususnya melalui perancangan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ).

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor berkata, usaha itu adalah untuk menjadikan Sabah sebagai destinasi pelaburan yang lebih menarik kepada para pelabur.

Ketika berucap pada Sabah Investors Forum, hari ini, Hajiji berkata kerajaan negeri komited untuk menangani pelbagai cabaran termasuk kemudahan asas serta infrastruktur dalam usaha bagi meningkatkan pembangunan ekonomi, setaraf dengan peruntukan berjumlah RM2.63 bilion yang diperuntukan pada pembangunan infrastruktur seperti diumumkan dalam Belajawan Sabah tahun ini.

Menurutnya, forum yang diadakan Sabah Development Bank Berhad (SDBank) dengan sokongan RHB Investment Bank adalah tepat pada masanya.

“Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,” katanya.

Teks ucapannya disampaikan oleh Menteri Kewangan Datuk Seri Panglima Masidi Manjun.

Hajiji berkata, RM679.85 juta telah diperuntukkan untuk mengurus dan mengatasi masalah utama seperti bekalan air bersih, sementara RM430.84 juta disalurkan untuk penyelenggaraan infrastruktur.

Katanya, kerajaan negeri juga sedang berusaha memperkasakan rangkaian jalan raya dan komited untuk menyempurnakan projek Lebuh Raya Pan Borneo, selain menambah laluan lain dalam projek berkenaan yang kini dalam fasa pembinaan.
 
Menurutnya, Sabah juga telah melancarkan Pelan Induk dan Hala Tuju Tenaga Sabah 2040.

“Untuk meningkatkan kapasiti hydro, kerajaan negeri telah melancarkan projek Hydroelektrik Ulu Padas tahun lalu, yang mana ia mampu mengeluarkan 187.5MW dan membekalkan sejumlah 6,000 juta liter air sehari.

“Kapasiti loji rawatan air sedia ada juga telah ditingkatkan,” katanya.

Selain itu katanya, kerajaan negeri juga telah mengambil alih kuasa kawal selia ke atas bekalan elektrik daripada kerajaan Persekutuan dengan menubuhkan Suruhanjaya Tenaga Sabah (ECoS), sebagai pihak berkuasa untuk kawal selia bekalan gas dan tenaga bagi mengatasi masalah yang dihadapi.

Hajiji berkata, kerajaan negeri juga telah memberikan kebenaran kepada Sabah Port Sdn Bhd untuk meterai perjanjian dengan syarikat logistik multinasional untuk bersama-sama mengurus perlabuhan Sepanggar, sekali gus menarik pelaburan dalam logistik serta rantaian bekalan infrastruktur di Sabah.

Katanya, usaha berterusan juga telah diambil untuk memastikan pendapatan negeri ditingkatkan yang mana sebahagian besarnya bergantung kepada minyak mentah serta komoditi seperti minyak sawit mentah.

Antara langkah diambil katanya, adalah dengan menubuhkan SMJ Energy Sdn Bhd (SMJE) yang mana pada tahun lalu telah menerbitkan Nota Jangka Pertengahan Islamik bernilai RM900 juta, daripada program Sukuk Wakalah yang mampu menjana sehingga RM10 bilion nilainya. 

“Aliran tunai ini akan membolehkan kerajaan negeri untuk mempelbagaikan sumber pembiayaan, tingkatkan struktur kapital dan menyokong strategi pembangunan negeri.

“Oleh itu, SMJE akan terus memperoleh aset minyak dan gas yang menguntungkan serta produktif,” katanya.

Sementara itu katanya, SDBank ini dalam proses tranformasi untuk selari dengan hala tuju kini kerajaan negeri.

Katanya, pentadbiran bank berkenaan juga telah diperkasakan dan projek yang sedang dilaksanakan akan memberikan manfaat besar kepada Sabah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Rayuan subsidi diesel pengusaha bas sekolah akan dipertimbangkan – PM Anwar

Kalau dia perlu dan memang untuk bas sekolah, kita bagi. Ya, boleh. Ada masa untuk merayu dan (kita akan) berikan tetapi kalau sengaja diambil peluang, kalau syarikat-syarikat besar, syarikat pelancongan yang untung besar, tak munasabah dapat subsidi

Johor semakin hampir menoktahkan miskin tegar – Onn Hafiz

Pelbagai inisiatif dilaksanakan kerajaan negeri dan Persekutuan bagi memastikan sifar miskin tegar di Johor menjadi satu realiti. Antara inisiatif itu termasuk Program Keluarga Angkat, Dapur Kasih Johor, yang menyumbang kepada peningkatan pendapatan isi rumah, bantuan baik pulih rumah, bantuan peralatan, latihan dan pendidikan

Pendedahan awal dari peringkat sekolah berkaitan integriti perlu dilaksana – Dr Ismail

Walaupun ia bukan perkara yang wajib, ia boleh dilaksanakan sebab untuk mendidik semangat integriti ini bukanlah usaha yang memerlukan kos tinggi. Hanya sama ada mahu atau tidak, itu sahaja dan ibu bapa juga harus memberi tunjuk ajar mana perkara yang betul dan salah

Serangan balai polis Ulu Tiram : Anggota polis terbunuh dinaikkan pangkat secara anumerta

"Bukan nilai ratusan yang diutamakan tetapi untuk meringankan beban keluarga, ...kita tidak boleh gantikan kesedihan (kehilangan ahli keluarga) dengan wang ringgit. "Aspek kebajikan (ahli keluarga PDRM) kita jaga dan ini memperlihatkan hubungan polis (dengan keluarga) tidak terputus,"