Presiden Kazakhstan mahu tingkatkan kerjasama dengan Malaysia

Date:

Share post:

ISTANBUL: Presiden Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev menyatakan kesediaan negaranya untuk meningkatkan interaksi dan kerjasama dengan Malaysia semasa lawatan rasmi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke ibu negara Astana pada Khamis.

“Kazakhstan dan Malaysia mempunyai hubungan persahabatan dan kerjasama yang lama…Kami bersedia untuk melakukan usaha tambahan untuk meningkatkan interaksi dan kerjasama kami dalam banyak bidang penting,” kata Tokayev semasa perbincangan dengan Anwar, lapor Agensi Anadolu, memetik kenyataan presiden Kazakhstan.

Sambil menegaskan bahawa beliau percaya lawatan Anwar akan memberi dorongan kuat kepada perkembangan lanjut hubungan antara Kazakhstan dan Malaysia, Tokayev berkata asas kukuh kerjasama yang saling menguntungkan telah terbentuk sepanjang 30 tahun hubungan diplomatik antara kedua-dua negara.

Tokayev seterusnya berkata bahawa beliau percaya ini menjadi semakin penting, “dengan mengambil kira realiti geopolitik dan ekonomi moden.”

Beliau berkata faktor terpenting dalam pembangunan hubungan Kazakhstan-Malaysia adalah hubungan perniagaan, yang mana mereka mengalu-alukan pelaksanaan projek baharu yang berjaya dengan penyertaan syarikat-syarikat Malaysia dan menyampaikan kesediaan kerajaannya untuk menyediakan bantuan yang diperlukan.

Sementara itu, Anwar menekankan bahawa Malaysia amat mementingkan pengukuhan perdagangan dan kerjasama ekonomi dengan Kazakhstan, menyatakan mereka boleh “memanfaatkan sepenuhnya hubungan ekonomi yang semakin berkembang.”

“Kami mempunyai cadangan tertentu. Kami merancang untuk mengadakan mesyuarat dua hala dengan menteri anda mengenai isu import dan eksport. Kami telah mewujudkan pasaran komoditi yang besar di Malaysia.

“Kini negara kami telah menjadi hab serantau untuk pengeluaran cip komputer, dengan pelaburan yang signifikan dari AS, Eropah, terutamanya Jerman dan China. Saya percaya kami boleh berkongsi pengalaman ini dan pada masa yang sama belajar dari pengalaman anda dalam transformasi yang anda laksanakan dengan agak berjaya,” katanya.

-BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Rayuan subsidi diesel pengusaha bas sekolah akan dipertimbangkan – PM Anwar

Kalau dia perlu dan memang untuk bas sekolah, kita bagi. Ya, boleh. Ada masa untuk merayu dan (kita akan) berikan tetapi kalau sengaja diambil peluang, kalau syarikat-syarikat besar, syarikat pelancongan yang untung besar, tak munasabah dapat subsidi

Johor semakin hampir menoktahkan miskin tegar – Onn Hafiz

Pelbagai inisiatif dilaksanakan kerajaan negeri dan Persekutuan bagi memastikan sifar miskin tegar di Johor menjadi satu realiti. Antara inisiatif itu termasuk Program Keluarga Angkat, Dapur Kasih Johor, yang menyumbang kepada peningkatan pendapatan isi rumah, bantuan baik pulih rumah, bantuan peralatan, latihan dan pendidikan

Pendedahan awal dari peringkat sekolah berkaitan integriti perlu dilaksana – Dr Ismail

Walaupun ia bukan perkara yang wajib, ia boleh dilaksanakan sebab untuk mendidik semangat integriti ini bukanlah usaha yang memerlukan kos tinggi. Hanya sama ada mahu atau tidak, itu sahaja dan ibu bapa juga harus memberi tunjuk ajar mana perkara yang betul dan salah

Serangan balai polis Ulu Tiram : Anggota polis terbunuh dinaikkan pangkat secara anumerta

"Bukan nilai ratusan yang diutamakan tetapi untuk meringankan beban keluarga, ...kita tidak boleh gantikan kesedihan (kehilangan ahli keluarga) dengan wang ringgit. "Aspek kebajikan (ahli keluarga PDRM) kita jaga dan ini memperlihatkan hubungan polis (dengan keluarga) tidak terputus,"