KEMAS tingkatkan kualiti pendidikan era digitalisasi

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR: Empat fokus diberikan keutamaan Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) dalam memastikan kualiti pendidikan di Tabika dan Taska bawah pentadbirannya menepati matlamat yang ditetapkan, seiring peredaran era digitalisasi.

Ketua Pengarah KEMAS, Datuk Ahmad Kamal Idris Mohd Nawawi, berkata fokus itu bagi menepati hasrat kerajaan melalui beberapa inisiatif yang diumumkan Kementerian Pendidikan (KPM) semalam, antaranya bagi melonjakkan kapasiti guru dalam bidang digital.

Katanya, KEMAS mengorak langkah sejak tahun lalu dalam merangka teras berkenaan supaya pendidik bersedia dengan kemahiran yang diperlukan dalam dunia pendidikan digital semasa.

“Antaranya, meningkatkan keupayaan digital kakitangan melalui pelaksanaan pelbagai kursus, bengkel dan program kecekapan digital pendidik, dengan kerjasama pakar akademik dan pihak industri.

“KEMAS turut menyediakan “talentful”, yang mana pendidik yang selesai mengikuti kursus dan berkemahiran akan dijadikan sebagai pakar rujuk dalam bidang berkaitan pendidikan digital,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Semalam, sempena sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan Ke-53 2024 , KPM mengumumkan beberapa inisiatif, antaranya melonjakkan kapasiti guru dalam bidang digital.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, berkata inisiatif berkenaan termasuk menyediakan ruang bagi guru meningkatkan kemahiran, menerusi kursus pemerkasaan teknologi, khasnya dalam domain Kecerdasan Buatan (AI) dengan nilai RM1juta, yang menyasarkan 500 guru terpilih di seluruh negara.

Selain itu, katanya, kerjasama KPM dengan Apple Professional Learning Specialist Malaysia turut dilaksanakan bagi melatih dan membimbing 100,000 guru untuk diiktiraf sebagai ‘Apple Teacher’.

Ahmad Kamal berkata, KEMAS juga fokus untuk membangunkan bahan pembelajaran secara digital melalui penganjuran Anugerah Inovasi dan Multimedia Pendidikan Awal Kanak-Kanak (AIMPAK) dalam usaha mencungkil bakat dalam kalangan pendidik menghasilkan video pembelajaran yang relevan.

Kerajaan katanya, turut meluluskan RM20 juta, tahun ini untuk pelan transformasi digital berkenaan.

“Melalui Pelan Transformasi Digital Pendidikan Awal Kanak-Kanak (PAK) ini, KEMAS berusaha membekalkan kemudahan peralatan teknologi komunikasi maklumat (ICT), seperti komputer riba dan akses internet di kelas TABIKA.

“KEMAS juga sedang membangunkan sistem tadbir urus secara digital yang lebih berkesan, seperti pengenalan kepada e-Rancangan Pengajaran Harian (RPH) yang dapat membantu pendidik membuat rancangan mengajar secara digital,” katanya.

Ahmad Kamal turut merakamkan penghargaan kepada Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) kerana menjemput KEMAS menjadi sebahagian daripada agensi yang terbabit dalam Program Pencarian Cikgu Juara Digital sejak 2022.

Katanya, sehingga 2024, seramai 17 pendidik Tabika/Taska KEMAS dinobatkan sebagai Cikgu Juara Digital.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Rayuan subsidi diesel pengusaha bas sekolah akan dipertimbangkan – PM Anwar

Kalau dia perlu dan memang untuk bas sekolah, kita bagi. Ya, boleh. Ada masa untuk merayu dan (kita akan) berikan tetapi kalau sengaja diambil peluang, kalau syarikat-syarikat besar, syarikat pelancongan yang untung besar, tak munasabah dapat subsidi

Johor semakin hampir menoktahkan miskin tegar – Onn Hafiz

Pelbagai inisiatif dilaksanakan kerajaan negeri dan Persekutuan bagi memastikan sifar miskin tegar di Johor menjadi satu realiti. Antara inisiatif itu termasuk Program Keluarga Angkat, Dapur Kasih Johor, yang menyumbang kepada peningkatan pendapatan isi rumah, bantuan baik pulih rumah, bantuan peralatan, latihan dan pendidikan

Pendedahan awal dari peringkat sekolah berkaitan integriti perlu dilaksana – Dr Ismail

Walaupun ia bukan perkara yang wajib, ia boleh dilaksanakan sebab untuk mendidik semangat integriti ini bukanlah usaha yang memerlukan kos tinggi. Hanya sama ada mahu atau tidak, itu sahaja dan ibu bapa juga harus memberi tunjuk ajar mana perkara yang betul dan salah

Serangan balai polis Ulu Tiram : Anggota polis terbunuh dinaikkan pangkat secara anumerta

"Bukan nilai ratusan yang diutamakan tetapi untuk meringankan beban keluarga, ...kita tidak boleh gantikan kesedihan (kehilangan ahli keluarga) dengan wang ringgit. "Aspek kebajikan (ahli keluarga PDRM) kita jaga dan ini memperlihatkan hubungan polis (dengan keluarga) tidak terputus,"