BNM unjurkan perkembangan ekonomi Malaysia sekitar 4.0 hingga 5.0 peratus tahun ini

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) kekal mengunjurkan ekonomi Malaysia berkembang 4.0 hingga 5.0 peratus tahun ini berlandaskan pertumbuhan suku pertama 2024 yang memberangsangkan pada 4.2 peratus.

Gabenor BNM Datuk Abdul Rasheed Ghaffour berkata unjuran itu berasaskan limpahan lebih besar daripada kitaran teknologi yang meningkat, ketibaan pelancong dan pelaksanaan pantas projek pelaburan baharu dan sedia ada.

Walau bagaimanapun, pertumbuhan itu mungkin menghadapi risiko negatif iaitu permintaan luar yang lebih lemah daripada jangkaan, peningkatan konflik geopolitik dan penurunan ketara pengeluaran komoditi, katanya pada sidang media mengenai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) suku pertama 2024 di sini, pada Jumaat.

“Sementara itu, kadar pertukaran efektif nominal (NEER), yang mengukur prestasi ringgit berbanding mata wang negara rakan dagang utama, meningkat sebanyak 2.5 peratus,” katanya.

Beliau berkata berbanding dolar AS (AS$), ringgit menambah nilai sebanyak 1.6 peratus bagi tempoh daripada 26 Feb hingga 15 Mei, 2024, manakala berbanding mata wang serantau, ringgit menunjukkan prestasi yang agak baik.

Abdul Rasheed berkata tekanan ke atas mata wang tempatan telah berkurangan sejak bank pusat itu melaksanakan usaha terselaras dengan syarikat berkaitan kerajaan, syarikat pelaburan berkaitan kerajaan, syarikat dan pelabur untuk menggalakkan mereka menghantar pulang pendapatan asing sejak akhir Februari, dan usaha itu telah memberi hasil yang positif.

Ketika ditanya mengenai kesan kemungkinan rasionalisasi subsidi ke atas diesel dan RON95, gabenor berkata bagi jangka masa pendek, langkah itu mungkin memberikan sedikit kesan dari segi penggunaan dan pelaburan namun boleh diimbangi menerusi pemindahan tunai atau pemindahan pendapatan daripada kerajaan (untuk golongan yang memerlukan).

“Bagi impak jangka masa panjang, langkah itu boleh memberi kesan positif kepada negara dari segi kedudukan fiskal,” katanya.

Beliau berkata rasionalisasi subsidi bahan api bukan sahaja mempengaruhi perbelanjaan isi rumah malah juga mendorong syarikat untuk melabur dalam pengeluaran cekap tenaga dan mewujudkan peluang pekerjaan bernilai tinggi.

“Berdasarkan persekitaran semasa dari segi pertumbuhan, kita mencatatkan angka pertumbuhan yang baik dan aliran inflasi sederhana.

“Ini menyediakan tetingkap peluang yang baik untuk kita melaksanakan rasionalisasi dan pembaharuan subsidi,” katanya.

Abdul Rasheed berkata walau bagaimanapun, perkara penting itu sewajarnya diumumkan kerajaan dan perlu meliputi bukan sahaja mengenai mekanisme malah juga dari segi kewangan dan senarionya.

“Lebih penting ialah cara memastikan pemindahan pendapatan yang adil dan saksama kepada segmen modal masyarakat,” katanya.

Mengenai pelarasan gaji penjawat awam pada Disember ini, beliau berkata berdasarkan pengalaman, pelarasan itu dijangka tidak memberi kesan besar kepada kadar inflasi.

Beliau berkata kesan pengeluaran Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang baru diperkenalkan juga akan menjadi minimum terhadap kadar inflasi.

-BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Rayuan subsidi diesel pengusaha bas sekolah akan dipertimbangkan – PM Anwar

Kalau dia perlu dan memang untuk bas sekolah, kita bagi. Ya, boleh. Ada masa untuk merayu dan (kita akan) berikan tetapi kalau sengaja diambil peluang, kalau syarikat-syarikat besar, syarikat pelancongan yang untung besar, tak munasabah dapat subsidi

Johor semakin hampir menoktahkan miskin tegar – Onn Hafiz

Pelbagai inisiatif dilaksanakan kerajaan negeri dan Persekutuan bagi memastikan sifar miskin tegar di Johor menjadi satu realiti. Antara inisiatif itu termasuk Program Keluarga Angkat, Dapur Kasih Johor, yang menyumbang kepada peningkatan pendapatan isi rumah, bantuan baik pulih rumah, bantuan peralatan, latihan dan pendidikan

Pendedahan awal dari peringkat sekolah berkaitan integriti perlu dilaksana – Dr Ismail

Walaupun ia bukan perkara yang wajib, ia boleh dilaksanakan sebab untuk mendidik semangat integriti ini bukanlah usaha yang memerlukan kos tinggi. Hanya sama ada mahu atau tidak, itu sahaja dan ibu bapa juga harus memberi tunjuk ajar mana perkara yang betul dan salah

Serangan balai polis Ulu Tiram : Anggota polis terbunuh dinaikkan pangkat secara anumerta

"Bukan nilai ratusan yang diutamakan tetapi untuk meringankan beban keluarga, ...kita tidak boleh gantikan kesedihan (kehilangan ahli keluarga) dengan wang ringgit. "Aspek kebajikan (ahli keluarga PDRM) kita jaga dan ini memperlihatkan hubungan polis (dengan keluarga) tidak terputus,"