Dron “GAZA” buatan Iran jadi tumpuan

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR: Replika dron buatan Iran, Shahed-149, mencuri tumpuan pengunjung di Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Pameran Keselamatan Kebangsaan (NATSEC) Asia 2024, di sini.

Dikenali dengan nama ‘GAZA’ sebagai menghargai perjuangan penduduk Gaza terhadap rejim Zionis, kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) yang kali pertama diperkenalkan pada tahun 2021 itu menyerlahkan kemajuan teknologi dan keupayaan pengeluaran senjata Iran.

Menurut pegawai yang ditemui Bernama di reruai Kementerian Pertahanan Iran di sini, UAV yang dihasilkan daripada dron Shahed 129 itu dikategorikan sebagai kenderaan beraltitud tinggi, tahan lama, mempunyai saiz dan fungsi seakan sama dengan MQ-9 Reaper Amerika.

Shahed-149 mampu membawa sehingga 500 kilogram peranti elektronik dan 13 bom.

Dron sepanjang 10 meter, tinggi empat meter dan lebar sayap 21 meter itu juga dilengkapi dengan kuasa ketahanan lebih 24 jam, kelajuan mencecah 350 kilometer sejam dan berupaya terbang sehingga 35,000 kaki.

Ia direka semula oleh Shahed Aviation Industries dan dihasilkan oleh Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation (HESA).

Iran mempunyai sejarah membangunkan dan menggunakan dron untuk kegunaan ketenteraan dan pengawasan, menyaksikan negara ini telah mencapai kemajuan besar dalam teknologi serta mengeluarkan pelbagai model dengan keupayaan yang berbeza-beza sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

DSA dan NATSEC Asia 2024 yang diadakan di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) di sini bermula semalam hingga Khamis, mempamerkan teknologi dan aset peperangan elektronik tercanggih di dunia dalam sektor pertahanan darat, udara dan laut.

Acara dwitahunan yang memasuki dalam edisi ke-18 itu bertemakan Building Resilient Nations For The Next Generation dan telah menarik penyertaan 1,324 syarikat dari 60 negara, dengan 34 negara mempunyai pavilion sendiri, termasuk Turkiye, China, Emiriah Arab Bersatu, Itali dan Amerika Syarikat.

-BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"