Penjawat awam Sabah turut naik gaji sebagaimana penjawat awam Persekutuan – Hajiji

Date:

Share post:

KOTA KINABALU: Penjawat awam di Sabah bakal menerima kenaikan gaji sebagaimana penjawat awam Persekutuan.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor berkata, peratus kenaikan gaji berkenaan akan mengikut jumlah kenaikan yang sama seperti yang dilaksanakan kerajaan Persekutuan nanti.

“Ini yang kita tunggu, kerajaan Persekutuan  sudah mencadangkan untuk menaikkan gaji penjawat awam Persekutuan yang akan diumumkan Perdana Menteri mungkin semasa Belanjawan Negara.

“Kita juga akan menaikkan gaji penjawat awam di Sabah…jangan bimbang,” katanya kepada media selepas merasmikan majlis Sambutan Tripartite Hari Pekerja Peringkat Negeri Sabah 2024 di sini hari ini.

Beliau berkata, kerajaan negeri perlu menunggu pengumuman dari kerajaan Persekutuan berhubung jumlah peratus kenaikan gaji penjawat awam di negeri ini.

Sempena Sambutan Hari Pekerja pada 1 Mei lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan gaji penjawat awam Persekutuan akan dinaikkan lebih 13 peratus mulai 1 Disember depan.

Beliau dipetik berkata, peratus kenaikan itu juga adalah kadar tertinggi dalam sejarah perkhidmatan awam negara memandangkan sebelum ini jumlah paling tinggi adalah pada kadar 13 peratus.

Katanya, Kerajaan Madani akan memastikan kadar kenaikan kali ini lebih tinggi daripada jumlah sebelumnya.

Dalam pada itu, Hajiji menjelaskan tidak ada sebarang sebab yang membuatkan pelaksanaan pindaan Ordinan Buruh Sabah dilewatkan.

“Ini bukan kerana ada suatu sebab, tetapi kita buat perubahan mengikut keadaan masa dan kepentingan para pekerja kita.

“Jadi kita kena ubah untuk memastikan kepentingan pekerja di Sabah terjaga dan terpelihara,” katanya.

Beliau berkata, pindaan berkenaan sudah diluluskan di peringkat kabinet dan dibawa kepada Dewan Undangan Negeri (DUN). 

Sehubungan itu katanya, terpulang kepada peringkat Parlimen untuk meneliti perkara itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"