Bursa Malaysia terbaik di Asia Tenggara ketika ini – MIDF Research

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia merupakan pasaran saham terbaik di ASEAN ketika ini berdasarkan FBM KLCI yang meningkat +10.4% dari awal tahun hingga tarikh semasa (YTD).

Menurut MIDF Research, berbanding dengan rakan setaranya yang lain, hanya NIKKEI Jepun telah mengatasi prestasi dengan peningkatan sebanyak +16.0%.

“Kami percaya bahawa salah satu faktornya ialah sokongan yang diberikan oleh pelabur tempatan dan pulangan dana asing pada bulan Mei.

“Walaupun kami melihat aliran keluar bersih dana asing sebanyak – RM4.25b dalam tempoh antara Mac-24 dan Apr-24, ia telah menyaksikan aliran masuk bersih RM1.0 bilion pada Mei-24 setakat ini.

“Kami yakin dengan prospek dana asing kembali ke pasaran Malaysia berikutan pemotongan kadar AS dan jangkaan dolar AS akan melemah berikutan ini,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Permodalan pasaran saham Malaysia catat sejarah tertinggi – melepasi RM2 trilion Bursa Malaysia ditutup semalam pada 1,605.68 mata yang merupakan prestasi terbaik dalam tempoh dua tahun iaitu sejak 8 April 2022.

MIDF Research menjangkakan prospek yang baik untuk aktiviti dagangan di Bursa Malaysia tahun ini dari sudut pandangan pendapatan dan penilaian korporat.

“Kami menjangkakan pertumbuhan ekonomi yang teguh dan seterusnya meningkatkan pendapatan korporat.

“Kami juga menjangkakan jangkaan pemotongan kadar faedah AS akan membawa kepada sentimen positif, terutamanya di kalangan pelabur asing, dan ini akan mendorong penilaian pasaran yang lebih baik,” jelasnya.

Jelas firma penyelidikan itu, Bursa Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk terus membangunkan pasaran dan membuat kemajuan lanjut dalam rancangan strategiknya.

“Kami menjangkakan bahawa inisiatif ini boleh menyebabkan Bursa meningkatkan platform dagangannya dan seterusnya meningkatkan daya tarikannya.

“Walau bagaimanapun dalam jangka pendek, perkembangan global dan tempatan yang berterusan akan terus mempengaruhi turun naik dan prestasi pasaran sekuriti dan derivatif, yang pada ketika ini kita positif.

“Oleh itu, kami mengekalkan panggilan BELI ke atas saham dengan harga sasaran (TP) tidak berubah sebanyak RM8.20,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta