Sidang Kemuncak OIC dijangka tumpu konflik Gaza

Date:

Share post:

BANJUL: Konflik di Gaza dijangka mendominasi agenda perbincangan di Sidang Kemuncak Pertubuhan Kerjasama Negara-Negara Islam (OIC) di Gambia.

Presiden Gambia, Adama Barrow, yang juga Pengerusi OIC, tegaskan wujud keperluan mendesak untuk membincangkan konflik berpanjangan di Palestin dan kemusnahan akibat perang di Gaza.

Beliau menambah, Gambia akan kekal menyokong usaha Afrika Selatan untuk mendakwa Israel di Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC), susulan tindakan rejim itu di Gaza.

“Kami kekal bersolidariti dengan Afrika Selatan dan semua yang melaksanakan advokasi keadilan dan kebertanggungjawaban, kami ikrar sokongan kami terhadap usaha mereka untuk mendapatkan keadilan terhadap kekejaman yang dilakukan oleh Israel,” katanya.

Sidang OIC pada Ahad dijangka akan menerima pakai resolusi berhubung konflik Gaza dan kes Rohingya.

Gambia sebelum ini memfailkan kes terhadap Myanmar bagi pihak OIC pada 2019 atas dakwaan negara itu mencabul Konvensyen Genosid berhubung layanan terhadap pelarian Rohingya.

Kes berkenaan masih kekal di ICC sehingga kini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"