Kerajaan Perpaduan akan terus UMNO pertahankan – Ahmad Zahid

Date:

Share post:

KUALA NERANG: UMNO akan terus mempertahankan Kerajaan Perpaduan dengan mengetepikan perbalahan yang dicetuskan anasir luar, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Presiden UMNO itu menegaskan kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah berada di landasan yang betul, namun masih ada usaha untuk menjatuhkan Perdana Menteri.

Beliau berkata, UMNO kini berada dalam kerajaan yang mampu memberi manfaat hingga ke peringkat akar umbi.

“Ada tak usaha untuk mengurangkan majoriti dan undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri? Jawapannya, ya. Kita akan mempertahankan Kerajaan Perpaduan kerana yakin bahawa lebih banyak manfaat diperoleh jika berada dalam Kerajaan Perpaduan.

“Antaranya, agenda Islam dan Melayu menjadi teras perjuangan tanpa mengetepikan kaum serta agama lain,” katanya ketika berucap pada Jelajah Akar Umbi Presiden UMNO Bersama UMNO Bahagian Padang Terap, di sini, hari ini.

Ahmad Zahid berkata, beliau menghargai rakan-rakan parti komponen lain dalam Kerajaan Perpaduan yang sentiasa bersama UMNO ketika pilihan raya kecil (PRK) sehingga parti itu mencapai kemenangan.

“Kita lihat pada PRK Tioman dan PRK Pelangai di Pahang, kita menang kerana rakan-rakan (Pakatan Harapan) bantu. Kini di Kuala Kubu Bharu, tidak salah UMNO bantu sebab mereka pernah bantu kita. Jentera UMNO wajib bekerja keras menangkan calon Kerajaan Perpaduan,” katanya.

Seterusnya, Ahmad Zahid menekankan walaupun UMNO hanya mempunyai 26 kerusi Parlimen, ia tidak menunjukkan pihak pembangkang kuat.

“Yakinlah, mereka tidak kuat tetapi kita yang lemah. Kenapa kita lemah? Sebab ada dalam kalangan kita yang terpengaruh dengan propaganda mereka (pembangkang),” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta