Kemenangan paling bergaya Putin dalam pilihanraya

Date:

Share post:

MOSCOW: Presiden Vladimir Putin menang besar dalam Pilihan Raya Presiden yang berlangsung selama 3 hari sejak 15 Mac lalu.

Ia berdasarkan keputusan hasil tinjauan pendapat awal oleh badan pemerhati Yayasan Pusat Kajian Pendapat Awam Rusia (VCIOM).

Antara lain, keputusan awal itu mendedahkan Putin, bekas perisik KGB, menang dengan mendapat 87.8 peratus undi.

Manakala saingannya, calon Komunis Nikolai Kharitonov menduduki tempat kedua dengan hampir 4 peratus undi.

Vladislav Davankov pula di tempat ketiga dan ultra-nasionalis Leonid Slutsky di tempat keempat dengan masing-masing memperoleh hanya 3.8 dan 3 peratus undi.

Kemenangan Putin dalam keputusan awal itu adalah yang paling bergaya pernah dicatatkan bagi pemimpin pasca-Soviet.

Kemenangan itu bermakna Putin dengan mudah menjamin satu tempoh enam tahun penggal yang baharu, sekali gus membolehkannya mengatasi rekod Josef Stalin selain menjadi pemimpin Rusia yang paling lama berkhidmat.

Kemenangan juga akan mengukuhkan lagi cengkaman kuasanya di negara itu.

Beliau masih mencatatkan kemenangan di sebalik ribuan pembangkang mengadakan protes di stesen pengundian pada waktu tengah hari dan kritikan Amerika Syarikat bahawa pengundian itu tidak bebas atau adil.

Bagi Putin, yang pertama kali naik kuasa pada tahun 1999, keputusan adalah cerminan untuk menegaskan kepada barat bahawa pemimpinnya perlu menghadapi Rusia yang semakin berani, sama ada dalam peperangan atau dalam keamanan, untuk bertahun-tahun akan datang.

Pilihan Raya Presiden Rusia diadakan lebih dua tahun selepas Putin memulakan konflik Eropah paling buruk sejak Perang Dunia Kedua dengan melancarkan operasi ketenteraan khas di Ukraine.

Perang yang berpanjangan menggantung proses pilihan raya di beberapa wilayah di Ukraine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"