Bekalan minyak masak bersubsidi, KPDN jamin mencukupi

Date:

Share post:

KOTA BHARU – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) memberi jaminan bekalan minyak masak bersubsidi tetap mencukupi biarpun sentiasa berdepan aktiviti penyelewengan barangan itu ke Thailand.

Menterinya, Datuk Seri Salahuddin Ayub tidak menafikan berlaku aktiviti jualan minyak masak paket bersubsidi ke negara jiran namun pada masa sama menegaskan tindakan penguatkuasaan sentiasa dijalankan dengan giat dari semasa ke semasa.

Katanya, pasukan penguat kuasa sentiasa menjalankan tugas mereka, mengawal, berkeras, tangkap, rampas dan ini berlaku di seluruh negara namun begitu, setakat pemerhatiannya selama dua bulan di kementerian ini, ia belum menjadi tahap krisis.

“Kita ada terima laporan barangan kita dijual di sempadan, memang ada kes dan berlaku rampasan namun pasukan penguat kuasa kita sentiasa mengambil tanggungjawab.

“Setakat ini, saya beri jaminan bekalan (minyak masak) cukup dan tidak berlaku krisis. Kalau berlaku di mana-mana, boleh buat aduan sekarang dan kita akan selesaikan dalam tempoh terdekat,” katanya kepada pemberita di sini, malam tadi.

Salahuddin berkata, jika wujud juga isu kekurangan minyak masak di pasaran, ia adalah disebabkan peniaga kecil yang turut membuat pembelian dalam kuantiti banyak.

Begitu juga faktor yang berpunca daripada pihak pasar raya itu sendiri yang kemungkinan besar sedang membuat kawalan dalaman premisnya yang menyebabkan barangan subsidi itu dihadkan jualan.

“Kita cuma terima (aduan) di tempat tertentu dan jika kekurangan bekalan (berlaku), kita akan minta penguat kuasa pergi periksa dan (pastikan) bekalan minyak masak akan pulih secepat mungkin.

“Pastinya pemantauan berterusan kita jalankan tambahan pula sekarang sedang berlangsung Ops TIRIS bagi membanteras penyelewengan diesel bersubsidi dan pada masa sama boleh juga pantau berkaitan minyak masak paket bersubsidi,” katanya.

Terdahulu, beliau hadir di Pantai Timor Hipermarket di Taman Bendahara, Pengkalan Chepa di sini ketika melakukan Walkabout sempena pelancaran Pakej Jualan Rahmah yang disediakan premis berkenaan.

Salahuddin berkata, sudah banyak pasar raya yang mengambil bahagian dalam menyediakan Pakej Jualan Rahmah iaitu dengan pengurangan harga antara tiga hingga 30 peratus.

“Sebanyak 14 barangan dipilih untuk dimasukkan dalam pakej itu dan kita sangat berharap inisiatif sebegini dapat membantu mengurangkan kos sara hidup rakyat,” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta