Madius ingatkan kerajaan, tunaikan pemberian hak 40 peratus Pungutan Hasil Persekutuan Sabah

Date:

Share post:

Kuala Lumpur – Kerajaan diingatkan untuk menunaikan segala tuntutan yang terkandung dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) termasuk pemberian hak dua per lima atau 40 peratus Pungutan Hasil Persekutuan di Sabah kepada wilayah bumi di Bawah Bayu itu.

Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau berkata, sekiranya perkara itu dilaksanakan sejak pembentukan Malaysia, tidak wujud pelbagai isu kemudahan asas termasuk masalah bekalan air yang disifatkannya sudah menjadi tahap satu sumpahan kepada rakyat Sabah.

“Memetik kata-kata Ahli Parlimen Kinabatangan yang juga bekas menteri bertanggungjawab kepada hal ehwal air di Sabah, masalah utama yang dihadapi wilayah ini ialah peruntukan yang tidak mencukupi, iaitu sebanyak RM23 – RM27 bilion diperlukan untuk tujuan penyelesaian tuntas.

“Dari mana? Dan bilakah Sabah akan dapat peruntukan sebanyak itu? Antaranya Kerajaan Sabah terpaksa meminjam daripada Kerajaan Persekutuan kemudian membayar semula hutang pinjaman.

“Saya ingin bertanya, siapa yang sebenarnya yang sudah berhutang selama 60 tahun? Adakah Sabah atau Malaysia yang berhutang kepada Sabah?”.

Madius berkata demikian ketika sesi Ucapan Dasar Bajet 2023 dalam Sidang Parlimen Dewan Rakyat di sini, semalam.

Menurutnya, kerajaan hanya perlu melaksanakan hak-hak Sabah terutama sekali Perkara 112C (1) (a) Seksyen 2(1) Bahagian IV Jadual Kesepuluh Perlembagaan Persekutuan.

“Tuaran bersama-sama dengan rakan-rakan Ahli Parlimen lain sudah menyuarakan perkara ini berkali-kali di Dewan yang Mulia ini termasuk dalam perbahasan Usul Menjunjung Kasih Titah DiRaja baru-baru ini.

“Malang sekali tidak ada ulasan langsung daripada mana-mana Menteri termasuk Menteri Hal Ehwal Sabah dan Sarawak.

“Saya mohon maaf terpaksa berterus terang meluahkan kekecewaan rakyat Sabah, kerana yang disebut hanyalah pemberian khas yang dikatakan sebagai interim. Hak Sabah telah dinafikan selama 60 tahun sejak terbentuknya Malaysia.

“Sekiranya pemberian 40 peratus dilaksanakan dari dahulu, saya percaya Sabah mempunyai peruntukan mencukupi bukan sahaja dalam menyediakan bekalan air bersih malah dalam menyediakan pelbagai kemudahan asas lain seperti jalan raya dan bekalan elektrik,” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta