Isu politik antara Dr Mahathir dengan Anwar Ibrahim masih berterusan

Date:

Share post:

Meskipun sudah menjangkau usia hampir seabad, namun tiada siapa mampu menafikan kesungguhan penglibatan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam arena politik.

Mula terlibat dalam politik sejak 1946, bekas Perdana Menteri keempat dan ketujuh itu boleh dikatakan antara ahli politik tanah air paling lama dan mempunyai banyak sumbangan di peringkat nasional serta antarabangsa.

Baru-baru ini, Dr Mahathir sekali lagi mencuri perhatian ramai apabila menyentuh mengenai tempoh 100 hari pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa tiada sebarang perubahan membanggakan mampu ditonjolkan.

Jelas beliau, Anwar hanya sekadar menabur janji untuk membawa perubahan kepada rakyat.

Dr Mahathir dilihat seperti ‘mencari pasal’ dengan Anwar kerana turut menyatakan parti utama bangsa Melayu di bawah Kerajaan Perpaduannya tidak mempunyai kuasa yang utuh terhadap pentadbiran negara.

Ia ditambah dengan dakwaan terhadap kerajaan pimpinan Ahli Parlimen Tambun itu yang berkemungkinan membuat perubahan kawasan pilihan raya dengan mengurangkan jumlah kawasan Melayu berbanding kawasan bukan Melayu.

Umum mengetahui, isu politik antara Mahathir dengan Anwar bukanlah satu perkara baharu.

Kedua-duanya pernah saling berganding bahu, bermula pada 1993, Dr Mahathir ketika itu merupakan Perdana Menteri, melantik Anwar sebagai Timbalan Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan.

Sehinggalah disusuli dengan pemecatan Anwar pada 1998 yang disifatkan rakyat amat mengejutkan.

Anwar dipenjarakan atas dakwaan kesalahan rasuah dan liwat sehingga menzahirkan gelombang kemarahan rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-10 (PRU10).

Meskipun demikian, kemarahan rakyat terhadap bekas Ahli Parlimen Langkawi surut seketika setelah jawatannya sebagai Perdana menteri pada masa itu dilepaskan kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 2003.

Hubungan beliau dengan Anwar dilihat kembali rapat selepas gabungan Pakatan Harapan (PH) yang dipimpinnya menumbangkan pentadbiran Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) sehingga diangkat kembali menjadi Perdana Menteri.

Rakyat sedikit sebanyak mula menaruh reaksi positif terhadap hubungan kedua-duanya, termasuk proses menaikkan Anwar sebagai Perdana Menteri bagi menggantikan beliau.

Sangkaan tersebut bagaimanapun meleset apabila Dr Mahathir meletakkan jawatan berikutan krisis politik antara parti utama negara pada masa itu yang kemudiannya menyaksikan Tan Sri Muhyiddin Yassin dipilih menjadi Perdana Menteri.

Hubungan beliau dengan Anwar kemudian menjadi tanda tanya dan suram ditambah dengan penubuhan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) yang menjadikan jurang kelihatan semakin besar.

Dengan penyertaan Dr Mahathir dalam Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) baru-baru ini yang disifatkan sebagai pergerakan ultra Melayu itu, pertarungan beliau dengan Anwar nampaknya belum lagi berakhir.

Apa yang menjadi persoalan kini adalah sampai bila perseteruan antara kedua-duanya akan berlarutan.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"