ADUN Sindumin nyatakan keluar UMNO lebih awal, tahu mungkin akan dipecat atau digantung

Date:

Share post:

KOTA KINABALU – Lima Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bersedia dengan sebarang tindakan yang diambil ke atas kesemua mereka yang bertindak keluar parti.

ADUN Sindumin, Datuk Yusof Yacob berkata, kesemua mereka juga dikatakan telah menerima surat tunjuk sebab atas tindakan itu.

“Kami telah berbincang dan lebih daripada bersedia (dengan sebarang tindakan). Apa pun keputusan dan mereka telah menerima surat tunjuk sebab dan akan dihadapkan ke pengadilan.

“Dan hari ini, memutuskan telahpun lebih awal keluar daripada UMNO kerana tahu dan juga kemungkinan akan dipecat atau digantung,” katanya dalam sidang media di Kota Kinabalu pada Selasa.

Malah ketika ditanya sama ada tindakan mereka ini ada kaitan dengan krisis atau usaha menolak Datuk Seri Hajiji Noor sebagai Ketua Menteri, Yusof berkata, keputusan ini tiada kaitan dengan pergolakan tersebut.

“Tiada, ini adalah kerelaan kami. Cukup-cukuplah dengan krisis-krisis yang ada dan kita melihat jauh ke hadapan demi kestabilan politik, pembangunan dan rakyat Sabah.

“Rakyat tidak mahu ada krisis. Malah kita inginkan ialah kebajikan rakyat dan isu-isu melibatkan mereka seperti (harga barang turun, jalan rakyat) dan mereka mahukan pembangunan serta peluang pekerjaan,” katanya.

Dalam perkembangan sama, Yusof berkata, beberapa lagi pemimpin UMNO akan mengumumkan keluar parti dan menyertai Gagasan Rakyat.

Difahamkan ia termasuk bekas ADUN Kemabong, Datuk Jamawi Jaafar.

“Akan banyak lagi gerakan-gerakan atau mereka yang menyertai (Gagasan Rakyat). (Mereka) akan keluar daripada kepompong lama untuk menyertai dan bersama-sama kita.

“Saya juga sebagai wakil jurucakap di sini untuk memaklumkan bahawa ramai lagi selepas ini (keluar),” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"