Kerajaan Sabah peruntuk 97.5 juta untuk belia dan sukan

Date:

Share post:

KOTA KINABALU – Kerajaan Sabah, menerusi Kementerian Belia dan Sukan negeri, memperuntukkan RM97.5 juta bagi pembangunan belia dan sukan, penaiktarafan kemudahan sukan dan penyelidikan sains sukan, tahun ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata peruntukan itu membuktikan komitmen kerajaan Sabah kepada kemajuan sukan dan pembangunan belia di negeri ini.

“Saya mahu melihat Sabah melahirkan lebih ramai atlet dan ahli sukan yang hebat yang akan membawa kegemilangan sukan kepada negeri dan negara.

Ramai yang telah berjaya dan mengharumkan nama Sabah dan negara dalam arena sukan kebangsaan dan antarabangsa,” katanya pada pelancaran media Kejohanan Ragbi Borneo Sevens 2023 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini pada Khamis.

Ucapannya dibacakan oleh Timbalan Ketua Menteri II Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam.

Kejohanan tersebut dianjurkan sejak 2001 dan edisi 2023 dijadualkan berlangsung pada 17-19 Mac ini di Sandakan.

Sementara itu Hajiji berkata fokus patut diberikan kepada sukan seperti ragbi untuk mencungkil dan melatih bakat baharu dalam sukan tersebut.

“Sabah, seperti kita sedia maklum merupakan pasukan kuat ragbi di Malaysia dan saya sangat bangga bahawa pasukan ragbi lelaki Sabah telah mencapai kecemerlangan dan memenangi Piala Agung yang berprestij, sebanyak lima kali setakat ini.

“Ini merupakan sesuatu yang baik untuk ragbi di negeri ini, saya mahu melihat pasukan ragbi kita ke peringkat lebih tinggi,” katanya.

Ketua Menteri itu berkata Kesatuan Ragbi Sabah dan Kelab Eagles Rugby adalah antara perintis yang melaksanakan teknik dan modul terbaharu dalam pembangunan sukan dan beliau yakin para pegawai ragbi Sabah mampu menganjurkan Kejohanan Borneo Sevens, yang diiktiraf Ragbi Asia, dengan efektif.

“Dengan kehadiran pasukan luar terkenal dan pasukan tempatan terbaik, peminat sukan, terutama peminat ragbi akan disajikan dengan aksi hebat. Saya yakin Borneo Sevens akan terus meningkat dari segi prestij untuk menjadi acara utama dalam kalendar kejohanan untuk semua pasukan ragbi,” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta