Perkukuh hubungan China-Malaysia, sentiasa kekalkan momentum positif

Date:

Share post:

KOTA BHARU – China akan terus memperkukuh kerjasama saling menguntungkan dengan Malaysia dan membina kepercayaan politik untuk membawa hubungan dua hala kedua-dua negara ken arah yang lebih besar.

Menteri di Kedutaan China di Malaysia Tang Rui berkata selama 49 tahun selepas mewujudkan hubungan diplomatik di antara kedua-dua negara, China dan Malaysia sentiasa mengekalkan momentum positif.

“Kepercayaan dari segi politik antara kedua-dua pihak terus kukuh manakala kerjasama saling menguntungkan antara kedua-dua pihak terus dipergiat.

Tong Rui: Menteri Kedutaan China di Malaysia

“China dan Malaysia akan bersama-sama memperingati ulang tahun ke-10 penubuhan kerjasama strategik yang komprehensif tahun ini dan ulang tahun ke-50 pewujudan hubungan diplomatik pada tahun depan sekali gus meneroka peluang pembangunan baharu dalam hubungan dua hala,” katanya ketika berucap pada majlis amal yang dianjurkan untuk pelajar daripada keluarga B40 di sini pada Rabu.

Beliau berkata kedua-dua pihak akan terus mengekalkan pertukaran peringkat tinggi, memajukan kerjasama berkualiti tinggi Belt and Road, melaksanakan projek utama seperti Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dan Dua Negara, Taman Berkembar serta mencipta lebih banyak titik pertumbuhan baharu bagi kerjasama.

Pada masa sama, kedua-dua negara juga berusaha memperkukuh pertukaran budaya dan rakyat kepada rakyat serta mempromosi kerjasama pelancongan.

Mengulas lanjut, beliau berkata perkembangan hubungan China-Malaysia telah membawa kepada peluang pembangunan berharga untuk golongan belia di kedua-dua negara.

Tang Rui juga berharap pelajar kedua-dua negara akan terus menimba ilmu termasuk memperkukuh pemahaman mengenai hubungan China dan Malaysia.

“Golongan belia adalah masa depan negara dan penyambung hubungan persahabatan China-Malaysia. Semoga silaturahim China-Malaysia diwarisi daripada generasi ke generasi,” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"