Dewan Rakyat tegang, Tuan Ibrahim dakwa ucapan YDPA disediakan kerajaan

Date:

Share post:

Sesi perbahasan titah diraja di Dewan Rakyat bertukar kecoh apabila beberapa ahli Parlimen kerajaan tidak bersetuju dengan kenyataan Tuan Ibrahim Tuan Man bahawa ucapan Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah pada sesi pembukaan sidang Parlimen disediakan oleh kerajaan.

Dalam ucapan perbahasannya, Tuan Ibrahim yang juga ahli Parlimen Kubang Kerian meluahkan rasa terkilan apabila aspek keadilan yang menjadi ciri-ciri penting kerajaan Madani tidak dimasukkan dalam titah diraja tersebut.

“Sepatutnya nilai keadilan perlu dibawa oleh tuanku dalam Parlimen bukan hanya tersedia dalam dokumen-dokumen di luar Parlimen.

“Sepatutnya nilai itu mesti digagaskan dalam ucapan tuanku kerana ucapan ini adalah ucapan yang telah pun dirumus pihak (tak jelas),” katanya.

Bagaimanapun Ahli Parlimen Jelutong RSN Rayer menafikan hal tersebut mengatakan Tuan Ibrahim membuat kenyataan dan sangkaan jahat terhadap Agong dan meminta kenyataan tersebut ditarik balik.

“Saya pun pernah menganggotai Kabinet dan semua kami pernah duduk dalam kerajaan. Kita semua pun tahu prosedur dia.

“Walaupun diserahkan kepada Tuanku, tapi terserah kepada Tuanku sama ada nak pakai atau tidak,” kata Tuan Ibrahim mempertahankan kenyataan beliau.

Pada 2016, ahli Parlimen Ipoh Timur ketika itu, Lim Kit Siang dalam ucapan perbahasan titah diraja menyebut Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah hanya membacakan ucapan yang disediakan oleh kerajaan apabila tuanku bertitah menyatakan hasrat supaya pentadbiran sedia ada perlu diteruskan bagi merealisasikan matlamat menjadikan Malaysia sebuah negara berpendapatan tinggi.

Dalam pada itu, Tuan Ibrahim memberitahu secara asasnya, ucapan titah diraja sememangnya disediakan dan dibentangkan dalam Kabinet.

Dewan menjadi semakin tegang apabila Rayer dan Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkefli Ahmad mempersoalkan sama ada Tuan Ibrahim mengetahui sekiranya teks itu sudah pun dipinda ataupun tidak.

Bekas menteri kesihatan itu juga menegaskan bahawa titah diraja bukanlah titah Kabinet sebaliknya ucapan dan hasrat Agong kepada Parlimen.

“Sila tarik balik,” jerit Rayer.

Pertikaman lidah dan celahan berterusan selama lebih tiga minit sebelum keadaan dikawal oleh Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat Alice Lau.

Bagaimanapun, Tuan Ibrahim berpendirian tidak akan menarik semula kenyataan beliau dengan menyifatkan ianya difahami oleh semua ahli Dewan Rakyat.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta