Anwar bentang antara Bajet 1998 & belanjawan 2023

Date:

Share post:

BELANJAWAN 2023 yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar pada Jumaat ini bakal mencuri perhatian rakyat.

Selepas 26 tahun, Anwar kembali untuk mengemukakan pelan nasional yang dijangka merangkumi peruntukan bagi bidang digitalisasi, sekuriti makanan dan industri kecil sederhana.

Perkara ini sedikit sebanyak sudah pasti menjadi satu khabar gembira buat kebanyakan rakyat dan juga pemain industri.

Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998 (kiri) dan pada masa kini (kanan).

Pada 1997, ketika Anwar mengemukakan Bajet 1998, sebanyak RM64.127 bilion telah diperuntukkan dengan RM45,633 bilion daripadanya adalah untuk perbelanjaan mengurus dan RM18.491 bilion pula bagi pembangunan.

Meskipun sudah sekian lama, namun terdapat inti patinya yang dilihat masih relevan jika dibawa pada tahun ini.

Ketika Bajet 1998, kerajaan telah membelanjakan sebanyak RM270 juta bagi usaha meningkatkan kemahiran teknologi dalam kalangan rakyat.

Menerusi inisiatif tersebut, ia dapat merancakkan lagi aktiviti reka bentuk dan prototaip dalam kalangan pelajar.

Seperti kita sedia maklum, sejak kebelakangan ini, masyarakat kian memperkatakan mengenai teknologi kecerdasan buatan AI dan juga pendigitalan.

Justeru, sekiranya kerajaan dapat memberi perhatian terhadap kemampanan negara dari segi permodenan, ia tidak seharusnya diketepikan dalam isi Belanjawan 2023 yang akan dibentangkan tidak lama lagi.

Ini kerana, dengan memberi fokus terhadap pembangunan tersebut, kerajaan secara tidak langsung dapat merancakkan peningkatan ekonomi dalam pelbagai sektor seperti pertanian dan infrastruktur.

Ketika Bajet 1998, kerajaan telah membelanjakan sebanyak RM5.243 bilion bagi infrastruktur kemudahan awam dengan RM3.678 bilion bagi jalan raya dan RM304 juta bagi pengangkutan kereta api.

Maka, dapat dilihat terdapat banyak projek penswastaan jalan seperti pembinaan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan Jalan Pintas Selat Klang Utara baru yang bertujuan mengurangkan kesesakan di ibu kota.

Namun, pada Belanjawan 2023, adalah lebih baik jika kerajaan membuat sedikit perubahan dengan melebihkan lagi peruntukan bagi pengangkutan awam berbanding prasarana jalan.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan, sejumlah 33.3 juta unit kenderaan berdaftar telah direkodkan yang mana ia bermaksud bahawa setiap isi rumah mempunyai lebih daripada satu kenderaan.

Maka tidak hairan jika kita lihat berlakunya kesesakan lalu lintas yang amat luar biasa di terutama di sekitar bandar-bandar besar.

Oleh itu, sekiranya Belanjawan 2023 ini memperuntukkan sejumlah dana yang besar bagi projek pengangkutan awam di seluruh negara, maka ia dilihat berupaya untuk menangani masalah tersebut.

Kerajaan bagaimanapun perlu bersiap sedia untuk mengimbangi bajet tersebut dengan kemelesetan ekonomi yang dijangka berlaku pada tahun ini.

Meskipun masalah yang sama pernah menimpa pada tahun 1997, namun negara pada ketika itu masih mampu memeperolehi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak lapan peratus berbanding ketika ini yang cuma berjumlah empat ke lima peratus.

Dengan kadar hutang terendah sebanyak RM10.4 bilion ketika itu, ia bukan satu masalah buat kerajaan untuk menjayakan pelbagai dasar berbanding pada 2022 yang berjumlah RM1.05 trilion atau 61 peratus daripada KDNK.

Justifikasinya, tidak mudah buat Anwar mengumumkan belanjawan yang mampu membuatkan orang ramai tersenyum lebar, namun apa yang diharapkan adalah pelan nasional itu dapat menarik nafas lega kebanyakan rakyat kini yang sedang berhadapan dengan isu kos sara hidup.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"