Hassan Marican pelawa Nurul Izzah bersama ketuai sekretariat sokongan

Date:

Share post:

PETALING JAYA – Pengerusi Jawatankuasa Penasihat kepada menteri kewangan, Hassan Marican, mempelawa Nurul Izzah Anwar mengetuai sekretariat bagi menyokong operasi jawatankuasa itu secara bersama dengan Khairil Anuar Ramli.

Hassan berkata, berkata sekretariat itu bertindak menyokong operasi Jawatankuasa Penasihat yang telah dibentuk dan terletak di Menara Berkembar Petronas.

“Jawatankuasa Penasihat melapor terus kepada menteri kewangan, dan akan bermesyuarat sekerap mungkin bergantung kepada keperluan,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata, peranan utama jawatankuasa berkenaan bagi menasihati mengenai cara dan sumber meningkatkan asas hasil negara dan mengurangkan perbelanjaan mengurus.

Katanya, Jawatankuasa Penasihat itu juga akan menasihati menteri kewangan mengenai perkara berkaitan subsidi, termasuk menyemak dan menyusun semula subsidi sedia ada, dan penyediaan perlindungan sosial yang lebih holistik.

Selain itu, Hassan berkata, nasihat juga akan diberikan mengenai perkara berhubung syarikat berkaitan kerajaan (GLC), termasuk menentukan kaitannya dalam konteks semasa dan menyatukan mana yang sesuai, selain perkara berkaitan hutang negara dan tadbir urus baik.

Beliau berkata Jawatankuasa Penasihat kepada Menteri Kewangan telah mengadakan mesyuarat sulung pada Jumaat 10 Feb, 2023.

Mesyuarat itu dipengerusikan Hassan yang juga penasihat Petronas dan dihadiri oleh ahli yang lain iaitu Pengerusi Sarawak Energy Bhd Abdul Hamed Sepawi; Pengerusi Eksekutif FPSO Ventures Sdn Bhd Ahmad Fuad Md Ali; Profesor Ulung Ekonomi di Institut Asia-Eropah Universiti Malaya Rajah Rasiah; dan Profesor Ekonomi di Fakulti Perniagaan Universiti Sunway Yeah Kim Leng.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta