Yaakub Khan dipilih jadi wakil UMNO sebagai perunding kerajaan perpaduan Sabah

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR — Barisan Nasional Malaysia (BN) menamakan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah, Datuk Yaakub Khan sebagai wakil dalam perundingan dengan kerajaan Perpaduan Sabah.

Setiausaha Agung Barisan Nasional, Datuk Seri Diraja Dr. Zambry Kadir berkata, BN mengambil ketetapan memberi sokongan dan mendokong Kerajaan Perpaduan Sabah pimpinan YAB Datuk Seri Panglima Haji Hajiji bin Noor selaku Ketua Menteri Sabah.

Katanya pendirian ini sejajar dengan ketetapan parti-parti di peringkat Persekutuan yang telahpun membentuk Kerajaan Perpaduan Malaysia.

“ Barisan Nasional Malaysia menamakan Datuk Yakub Khan selaku Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah untuk mewakili UMNO dan Barisan Nasional Sabah dalam perundingan dengan Kerajaan Perpaduan Sabah.

Tambah Zambry lagi, Sebuah Sekretariat Tetap Kerajaan Perpaduan Malaysia telah dibentuk untuk menyelaras semua parti-parti yang mengasaskannya.

Ini termasuk ketetapan Majlis Pimpinan Sekretariat Kerajaan Perpaduan Malaysia yang bersidang pada 7 Februari lalu untuk diwujudkan Sekretariat serupa di peringkat negeri-negeri termasuk Sabah katanya dalam satu kenyataan disini, Ahad.

Barisan Nasional Sabah dipertanggung-jawabkan bagi menggembleng segala usaha dan upaya untuk memastikan agenda perpaduan ini dapat direalisasikan sekaligus memberikan khidmat bakti terbaik kepada rakyat Sabah melalui Kerajaan Perpaduan Sabah katanya.

Berlaku sedikit ketegangan Politik di Sabah apabila UMNO dan Barisan Nasional (BN) Sabah pada januari lalu menamatkan kerjasama membentuk kerajaan negeri Sabah yang dimeterai sejak Pilihan Raya Negeri (PRN) pada September 2020.

Ia berikutan pengumuman dibuat Pengerusi BN Sabah yang juga Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin malam itu berhubung keputusan pihaknya untuk menarik diri daripada kerjasama itu.

Dan pada 30 Januari lalu, Pengerusi BN yang juga Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu semua pemimpin UMNO Sabah bertenang bagi membolehkan satu penyelesaian dapat dicapai sekali gus menamatkan polemik politik di negeri berkenaan.

Menurutnya, banyak pendekatan dan kaedah telah disusun namun penyelesaian ini memerlukan persefahaman dua hala antara pihak Barisan Nasional (BN) dan UMNO selain rakan-rakan parti politik yang lain.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta