Harapan rakyat tinggi terhadap Bajet 2023

Date:

Share post:

MENURUT laporan akhbar pada Disember 2022, Malaysia merekodkan 434,197 ketua isi rumah (KIR) tergolong dalam kelompok miskin dan miskin tegar ketika negara terus mengalami tekanan kos sara hidup yang tinggi akibat inflasi.

Pastinya mereka itu tergolong isi rumah berpendapatan RM3,000 ke bawah yang terdiri daripada warga emas, nelayan, petani, pemandu teksi, pesara, penjawat awam, pekerja swasta, peniaga, orang muda, orang kampung dan mereka yang dikenali sebagai miskin bandar.

Sehubungan itu, rakyat meletakkan harapan yang terlalu tinggi pada pembentangan semula Bajet 2023 yang akan diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 24 Februari ini.

Harapan rakyat adalah bagaimana kerajaan dapat meringankan beban kewangan isi rumah. Mereka mahu melihat peluang pekerjaan dan perniagaan yang banyak, bimbingan latihan untuk meningkatkan kemahiran bekerja serta segala bentuk input yang akhirnya dapat meningkatkan pendapatan bagi mengurangkan kos sara hidup yang semakin menekan ketika ini.

Rakyat juga ingin melihat bagaimana peruntukan dalam semakan bajet kali ini dapat mengurangkan komitmen bulanan mereka kerana ia bersandarkan kadar dasar semalaman (OPR).

Ia penting kerana boleh dikatakan ramai yang terlibat dengan pelbagai pinjaman antaranya perumahan, perniagaan dan pendidikan, selain perubatan.

Jika kos-kos tersebut dapat dikurangkan dan diberi jalan penyelesaian, maka rakyat sudah tentu dapat merasai kelonggaran yang besar dari segi kewangan kerana ia melibatkan perbelanjaan seharian.

Seperkara lagi yang rakyat mahu tahu, bagaimana bajet dapat mengimbangi kos berkaitan inflasi yang menjurus kepada kenaikan bahan mentah dan menyebabkan harga makanan menjadi lebih mahal.

Rakyat memberi keyakinan kepada Anwar melakukan perubahan ke arah transformasi kehidupan sosioekonomi yang lebih adil dan saksama.

Ia berdasarkan perjuangan beliau pada 1974 iaitu perjuangan semasa menjadi mahasiswa bagi membantu golongan miskin serta rakyat yang menderita di Baling, Kedah.

Berdasarkan perjuangan itu, pastinya pentadbiran diterajui oleh Anwar mampu melakukan yang terbaik dalam Bajet 2023 dan paling penting dapat mengurangkan kos sara hidup serta meningkatkan pendapatan rakyat jelata.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta