Mat Sabu yakin Sabah berpotensi terokai pelbagai tanaman dalam sektor pertanian

Date:

Share post:

KOTA KINABALU – Sabah berpotensi untuk meneroka pelbagai penanaman dalam sektor pertanian selain berupaya mengeksploitasi kawasan strategik bagi memastikan keterjaminan makanan mencukupi bukan hanya di negeri ini malah di seluruh negara.

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, ini termasuklah inisiatif bagi membangunkan sektor pertanian menerusi kerjasama beberapa agensi Kerajaan seperti Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (LKTNS).

“Pada hari ini saya telah menerima taklimat daripada LKTNS mengenai beberapa program dan hala tuju yang akan dilaksanakan khususnya di Sabah dalam memastikan keterjaminan makanan negara itu mencukupi.

“Justeru, pihak Kementerian akan bersama LKTNS bekerjasama dalam memastikan keterjaminan makanan khususnya di negeri ini berada pada tahap memuaskan. Hal makanan, kita tidak kira latar belakang politik tapi ini adalah soal kemanusiaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menerima taklimat berhubung program dan hala tuju SLDB di sini hari ini.

Hadir sama, Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Chan Foong Hin dan Pengurus Besar LKTNS Syaheddrul R Joddari.

Mohamad berkata, penggunaan peralatan pertanian juga perlu menjadi keutamaan agar sektor makanan di negeri ini akan terus bertambah maju.

“Jika kita lihat, cara mengerjakan sawah di Sabah ini barang kali masih lagi tertinggal kebelakang berbanding di Semenanjung dimana cara penanaman dan pembajaan juga lebih ke depan.

“Kita harap Sabah akan dapat terus mengeksploitasi lagi kawasan sesuai untuk pertanian kerana pada masa ini kecukupan untuk beras di Sabah hanya dibawah 20 peratus.

“Jadi harga kebergantungan kepada beras import begitu tinggi. Justeru kita akan melihat segala potensi yang ada kerana kita faham masalah makanan adalah perkara ‘real’,” katanya.

Dalam pada itu, Mohamad berkata, pihaknya akan membantu LKTNS melalui Agrobank dalam memastikan segala program dan perancangan terhadap keterjaminan makanan berjalan dengan lancar.

“Saya tidak boleh sebut angkanya tapi kita akan bantu sekadar yang mampu dan sudah pasti, dipihak kita ianya adalah melalui Agrobank,” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"