Populariti Anwar melonjak naik kerana pendekatan ‘merakyat’ beliau

Date:

Share post:

BANGKOK – Pendekatan ‘merakyat’ Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyebabkan beliau dihormati dan sentiasa mendapat perhatian di persada antarabangsa, khususnya ketika melakukan lawatan rasmi ke luar negara.

Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Kadir berkata, populariti Anwar jelas terlihat ketika lawatan rasmi perdana menteri baru-baru ini ke Indonesia, Brunei dan Singapura iaitu beliau mendapat sambutan meriah dalam kalangan diaspora Malaysia dan juga rakyat tempatan.

Beliau berkata, Anwar yang merupakan seorang tokoh antarabangsa terutama di ASEAN serta sentiasa aktif dalam hal ehwal Islam serta hubungan antarabangsa, menyebabkan beliau popular dan disegani.

Zambry memberi contoh ketika lawatan rasmi ke Indonesia, ramai hadir untuk mendengar ucapan Anwar pada satu majlis kerana beliau sangat dihormati oleh masyarakat antarabangsa khususnya di ASEAN.

“Ketika lawatan rasmi, beliau (Anwar) akan mencari dan menjemput rakyat Malaysia untuk bersama dan mendengar suara mereka.

“Pada masa yang sama, beliau akan menyampaikan pandangan beliau tentang kedudukan negara,” katanya pada sidang media sempena lawatan rasmi perdana menteri ke Thailand.

Anwar akan mengadakan lawatan rasmi pertama beliau ke Thailand selama dua hari bermula esok untuk bertemu rakan sejawatnya Prayuth Chan o-cha, bagi membincangkan isu-isu kerjasama dua hala yang mempunyai kepentingan bersama, di samping meneroka peluang kerjasama baharu.

Anwar dijangka akan menunaikan solat Jumaat di Islamic Centre of Thailand.

“Masyarakat Islam di sini juga teruja dengan lawatan rasmi perdana menteri yang akan bermula esok. Ini satu petanda baik dalam konteks hubungan kedua-dua negara,” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta