Hassan Marican dilantik oleh Anwar ketuai badan penasihat Menteri kewangan

Date:

Share post:

PETALING JAYA: Perdana Menteri Anwar Ibrahim mengumumkan pelantikan bekas CEO Petronas Hassan Marican untuk mengetuai badan penasihat khas bagi membantu menasihati beliau selaku menteri kewangan.

Anwar dalam satu kenyataan berkata, selain Hassan badan penasihat itu dianggota empat individu terdiri daripada golongan profesional serta pakar ekonomi.

Mereka ialah Pengerusi Eksekutif FVSB, Ahmad Fuad Md Ali; Profesor Ekonomi Universiti Sunway, Yeah Kim Leng; Profesor Ekonomi Universiti Malaya, Rajah Rasiah dan Pengerusi Sarawak Energy Berhad, Amar Abdul Hamed Sepawi.

“Saya mengulangi pendirian bahawa badan penasihat khas yang dilantik ini tidak akan menerima sebarang bayaran daripada kerajaan,” kata Anwar dalam kenyataan itu.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"