Tiga jawatankuasa bakal ditubuhkan oleh Sekretariat Kerajaan Perpaduan

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR – Mesyuarat pertama Sekretariat Kerajaan Perpaduan Malaysia pada Selasa bersetuju menubuhkan tiga jawatankuasa melibatkan semua parti dalam kerajaan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan, jawatankuasa tersebut adalah Jawatankuasa Strategi, Jawatankuasa Pilihan Raya dan Jawatankuasa Pemantauan Agenda Kerajaan dan Politik.

“Jawatankuasa ditetapkan ini ada tiga (iaitu) Jawatankuasa Strategi, kedua Jawatankuasa Pilihan Raya, menumpukan pilihan raya negeri (PRN) yang akan diadakan bila-bila masa dan jawatankuasa ini tentunya akan merencanakan hal-hal PRN.

“Ia meliputi pembahagian kerusi dan menumpukan kegiatan mereka untuk pastikan kita punyai tapak yang kukuh dalam menghadapi PRN.

“Suatu hal yang sangat positif bagi saya (adalah) kesepakatan dan komitmen semua parti termasuk Sabah dan Sarawak untuk membantu sebagai satu pasukan,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Sekretariat Kerajaan Perpaduan Malaysia di Ibu Pejabat UMNO, Menara Dato’ Onn pada Selasa.

Mesyuarat kali pertama itu turut dihadiri kedua-dua Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Fadillah Yusof di samping pimpinan Pakatan Harapan (PH), Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Parti Warisan (Warisan).

Mengulas lanjut Anwar berkata, Jawatankuasa Strategi pula bertindak untuk berdepan komunikasi dan kenyataan fitnah melampau terhadap Kerajaan Perpaduan.

Sebagai contoh beliau berkata, isu pembakaran al-Quran yang berlaku di luar negara baru-baru ini menyaksikan beberapa tokoh agama tampil mendakwa kerajaan seolah-olah tidak bertindak terhadap isu berkenaan.

“Padahal pada masa itu kita telah mengeluarkan kenyataan keras mengecam tindakan berkenaan dan Kementerian Luar turut memanggil duta Sweden, berikutnya saya umumkan pengedaran satu juta naskhah al-Quran.

“Jawatankuasa Pemantauan Agenda Kerajaan dan Politik pula akan mengambil kira pandangan manifesto yang dikemukakan termasuk kos sara hidup serta kerjasama antara semua kaum,” jelasnya.

Dalam pada itu Ahli Parlimen Tambun itu memaklumkan, ketiga-tiga jawatankuasa tersebut akan dipengerusikan oleh beliau manakala ketua-ketua parti sebagai timbalan pengerusi.

“Jawatankuasa dilantik akan bersidang beberapa minggu ini. Terima kasih kepada mereka (kerana) berikan persetujuan untuk saya pengerusikan dan ketua-ketua parti gabungan akan menjadi timbalan pengerusi dan berikutnya pimpinan lain sebagai naib pengerusi.

“Sekretariat diketuai oleh Setiausaha Agung iaitu Datuk Seri Fadillah dan Ketua Sekretariat adalah Datuk Asyraf Wajdi (Ketua Pemuda UMNO). Pimpinan parti lain akan menganggotai Majlis Pimpinan Kerajaan Perpaduan,” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta