Penjawat awam perlu bantu tingkatkan martabat pentadbiran negara

Date:

Share post:

PUTRAJAYA – Penjawat awam diingatkan untuk membebaskan rakyat daripada ‘penghambaan’ dalam setiap cara kerja dan perkhidmatan yang ditawarkan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata ia termasuk penindasan serta mengambil hak sehingga menyebabkan mereka tersisih.

Katanya, ketika ini cabarannya adalah untuk menyucikan dan mengangkat martabat pentadbiran negara ke tahap yang lebih tinggi dan terpuji.

Beliau berkata, bagaimana cara untuk perkara itu dapat dicapai sudah tersedia dalam Al-Quran.

“Kalau dalam kerja kita, jabatan kita, negara kita, tidak boleh terlepas daripada keikhlasan kita untuk bebaskan (rakyat).

“Dalam konteks kupasan ulama silam, disebut bebaskan manusia daripada perhambaan. Kupasan ulama semasa mengaitkan dalam apa bentuk penindasan manusia itu dihambakan atau separa hamba.

“Bebaskan rakyat kita warga kita dan manusia itu daripada segala bentuk penindasan, perbodohkan rakyat, ambil harta rakyat hingga hak mereka tersisih,” katanya pada Perjumpaan Bulanan dengan Warga Jabatan Perdana Menteri, di Dewan De’ Seri Endon, di sini, pagi ini.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"