Anwar perlu selesaikan isu satu pertiga kerusi di Sabah, Sarawak secepat mungkin untuk kekal berkuasa

Date:

Share post:

PETALING JAYA – Seorang ahli akademik mengingatkan kesan terhadap kelewatan menyelesaikan isu komposisi satu pertiga kerusi Sabah dan Sarawak di Dewan Rakyat yang dikatakan mengambil masa dua hingga tiga tahun.

James Chin dari Universiti Tasmania berkata proses itu perlu diselesaikan lebih awal daripada tempoh berkenaan kerana Perdana Menteri Anwar Ibrahim bergantung kepada sokongan Ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak.

Menurutnya, kerajaan pimpinan Anwar berisiko untuk runtuh sekiranya proses berkenaan mengambil masa terlalu lama.

Kerajaan Anwar Ibrahim bergantung kepada sokongan Ahli Parlimen dari Malaysia Timur untuk kekal berkuasa.

Profesor kajian Asia itu berkata sokongan majoriti dua pertiga dinikmati Anwar di Parlimen ketika ini tidak kukuh kerana gabungan menyokongnya boleh menarik sokongan pada bila-bila masa sahaja.

Kerajaan perpaduan pimpinan Anwar menikmati sokongan hampir semua Ahli Parlimen dari Malaysia Timur iaitu dari Gabungan Parti Sarawak, Gabungan Rakyat Sabah, Warisan dan Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat.

Khamis lalu, Timbalan Perdana Menteri Fadillah Yusof berkata proses itu perlu melalui banyak peringkat yang membabitkan pelbagai pihak termasuk tiga jawatankuasa.

Sementara itu, Felo Majlis Profesor Jeniri Amir pula berpandangan garis masa tiga tahun untuk menyelesaikan isu terbabit sebagai realistik.

Walaupun penting untuk Anwar menjayakan usaha itu namun tidak mungkin parti dari Malaysia Timur menarik balik sokongan meskipun pembahagian kerusi berkenaan tidak menjadi realiti dalam tempoh tiga tahun.

“Untuk bersikap adil kepadanya, ia bukan jalan mudah. Ia bukan sekadar langkah pentadbiran. Ini memerlukan pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Jeniri berkata pertambahan kerusi bagi Sabah dan Sarawak perlu dilakukan seiring dengan kajian persempadanan semula pilihan raya untuk agihan undi lebih adil.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta