PH sedia beri BN lebih kerusi untuk PRN

Date:

Share post:

PETALING JAYA – Pakatan Harapan (PH) Terengganu sedia menyerahkan lebih banyak kerusi DUN untuk ditandingi Barisan Nasional (BN) pada PRN akan datang.

Pengerusinya Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad, berkata perbincangan mengenai kerjasama dan pengagihan kerusi secara tidak rasmi dengan pimpinan BN sudah diadakan.

Beliau berkata, mesyuarat antara pucuk pimpinan parti gabungan PH dan BN untuk membincangkan pengagihan kerusi akan diadakan dalam tempoh terdekat.

“Sepatutnya mesyuarat dan perbincangan pengagihan kerusi dan pemilihan calon antara kedua-dua pimpinan sudah diadakan pertengahan bulan lalu, tetapi terpaksa ditangguhkan berikutan pimpinan Umno negeri menghadiri Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2022.

“Hasil keputusan mesyuarat dan persetujuan terutama membabitkan jumlah kerusi akan diagihkan akan dibawa ke mesyuarat di peringkat pusat, tetapi pada dasarnya perbincangan secara tidak rasmi sudah diadakan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan sambutan Tahun Baharu Cina PH 2023, di Kuala Terengganu, hari ini.

Raja Kamarul Bahrin yang juga Pengerusi Amanah Terengganu berkata pemimpin utama parti gabungan PH termasuk PKR dan DAP bersetuju dan akur jika BN minta lebih banyak kerusi pada PRN akan datang.

Beliau berkata ia kerana pucuk pimpinan parti gabungan PH negeri faham Umno lebih lama bertapak di Terengganu dan mempunyai lebih banyak pengaruh.

“Jumlah pengagihan kerusi bukannya isu besar, sebaliknya paling penting dan menjadi keutamaan adalah gabungan PH dan BN mampu memenangi lebih banyak kerusi,” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta