PH ada 31 peratus pengundi Melayu secara keseluruhan – Anwar

Date:

Share post:

PETALING JAYA – Andaian bahawa Pakatan Harapan (PH) tidak mendapat sokongan daripada masyarakat Melayu pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu adalah tidak benar, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut beliau, berdasarkan kajian yang lebih terperinci, gabungan parti itu memperoleh sebanyak 31 peratus undian pengundi Melayu secara keseluruhannya.

“Kita dapat lihat sebenarnya tidak benar yang diuar-uarkan kononnya PH mendapat 19 peratus dukungan kaum Melayu. Jika ya, tidak mungkin kita dapat memperoleh kerusi seperti mana yang dicatat dalam PRU baru-baru ini.

“Kita buat satu pasukan daripada saintis yang membuat analisis data awal dan akan diperkemas kini dalam tempoh satu hingga dua minggu lagi.

“Berdasarkan kajian yang lebih terperinci, secara keseluruhannya, undi diperolehi ialah 31 peratus pengundi Melayu, ada (negeri) yang (catat sokongan) rendah seperti di Kelantan dan Terengganu.

“Ada yang cecah lebih 50 peratus seperti di Selangor, Wilayah Persekutuan dan Negeri Sembilan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini pada Isnin.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, jika dikumpulkan kekuatan Kerajaan Perpaduan melibatkan komponen PH, Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan beberapa parti lain yang bersama, telah mencecah dua pertiga daripada keseluruhan undi dalam PRU15.

“Kalau itu keadaannya, maka dengan dua pertiga ahli Parlimen yang mewakili dua pertiga pengundi dalam PRU15, kita yakin dapat terus mengemudi negara ini sebagai satu pasukan yang mantap.

“Kita akan menggunakan ruang yang ada untuk membersihkan negara daripada budaya rasuah dan memacu pertumbuhan ekonomi dengan lebih meyakinkan,” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"