AMANAH gesa SPRM percepat siasatan mengenai isu ‘sedekah’ pengundi

Date:

Share post:

ALOR SETAR – Parti Amanah Negara (Amanah) menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mempercepatkan siasatan berhubung dakwaan Pas memberi wang kepada pengundi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu.

Naib Presiden Amanah, Datuk Mahfuz Omar berkata, kes berkenaan harus disiasat secara telus susulan rakaman video bersumpah penerima wang untuk mengundi Pas sudah berlegar lebih sebulan lalu.

“Saya harap kes ini dipercepatkan bagi menyelamatkan negara daripada golongan yang cuba mengelirukan masyarakat dengan imej agama.

“Saya bimbang isu sama akan berulang dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang di enam buah negeri lagi,” katanya di sini, kelmarin.

Mahfuz berkata, pihaknya kesal apabila terdapat cubaan membersihkan jenayah rasuah dengan melabel perbuatan itu sebagai sedekah, seolah menghalalkan rasuah atas nama agama.

“Hukum rasuah untuk pemberi dan penerima adalah berdosa, daripada rasuah masuk neraka.

“Kini jenayah rasuah bertukar kepada ibadah, sedangkan ia dua perkara bertentangan, kerana ibadah atau sedekah perkara yang dituntut untuk ganjaran pahala berganda,” katanya.

Sehubungan itu, Mahfuz menyifatkan kenyataan Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berhubung isu pemberian wang ketika pilihan raya sebagai sedekah, sesuatu yang mengejutkan dan mengelirukan tanggapan orang ramai terhadap rasuah.

“Kenyataan Abdul Hadi itu umpama untuk menyucikan rasuah dengan dinamakan ibadah supaya apabila kita buat tanpa rasa takut.

“Namun dibimbangi ‘fatwa’ Abdul Hadi itu boleh mengheret umat Islam melakukan dosa tanpa mereka sedar, ini kerana ulama sendiri yang cakap ia sedekah,” katanya.

Tambahnya, Pas didakwa cuba menjenamakan semula istilah rasuah kepada sedekah, walhal ia merupakan perbuatan memberi habuan untuk mendapatkan manfaat.

“Video yang tular jelas memaparkan sedekah itu dalam konteks bersumpah bahawa saya undi Pas.

“Ini perkara yang sangat mengejutkan apabila cuba tukarkan rasuah kepada sedekah atau jenayah kepada ibadah.

“Kes ini tidak ubah seperti pencuri curi ayam tetapi bila dia nak makan ayam itu, dia sembelih dahulu ayam sebab yakin halal dimakan,” katanya sinis.

Pada Selasa, SPRM membuka kertas siasatan berhubung dakwaan berlaku pembelian undi atau rasuah ketika tempoh berkempen PRU15.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki berkata, meskipun ada parti politik menyatakan bantuan kewangan yang diberikan kepada orang ramai adalah berupa sedekah, namun pemberian tersebut tetap satu unsur rasuah seperti ditakrifkan di bawah Seksyen 10 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta