PH pertimbangkan terima pemimpin UMNO yang dipecat sertai Kerajaan Perpaduan – PM Anwar

Date:

Share post:

TAMBUN – Pakatan Harapan (PH) sedia mempertimbangkan penyertaan pemimpin UMNO yang dipecat untuk menyertai gabungan parti itu.

Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, penyertaan itu bagaimanapun perlu mendapat pandangan daripada pemimpin lain bagi menjaga kerukunan Kerajaan Perpaduan.

Menurut beliau, pihaknya setakat ini tidak menerima sebarang permintaan untuk menyertai komponen dalam PH.

Datuk Seri Anwar Ibrahim (Perdana Menteri) merasmikan Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Tambun di Meru Raya.

“Ini sebenarnya keputusan dalaman disiplin (parti) masing-masing tetapi tidak ada timbul lagi sebarang pelawaan untuk bersama.

“Sekiranya ada kita akan teliti dan tentunya mendapat pandangan pimpinan lain dan juga menjaga kerukunan, kedamaian dan juga Kerajaan Perpaduan. Kita beri pertimbangan yang lebih luas,” katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Tambun di Jalan Meru Bestari A14, Meru Raya, di sini pada Ahad.

Pada Jumaat media melaporkan UMNO memecat bekas Pengerusi UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar dan bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

UMNO turut menggantung keahlian beberapa pemimpin lain antaranya Ahli Parlimen Sembrong yang juga bekas Naib Presiden parti, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan bekas Ketua Penerangan, Shahril Sufian Hamdan selama enam tahun.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"