Muhyiddin kritik tentang pelantikan Nurul Izzah sebagai penasihat Anwar

Date:

Share post:

SHAH ALAM – Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin tampil menjadi menjadi pemimpin terbaharu yang mengkritik pelantikan Nurul Izzah Anwar sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut beliau yang juga Ahli Parlimen Pagoh, langkah tersebut dilihat tidak selari dengan prinsip reformasi yang sekian lama diperjuangkan Anwar dan penyokongnya sebelum ini.

“Tidak pernah berlaku dalam sejarah Malaysia seorang Perdana Menteri melantik anak sebagai penasihat.

Muhyiddin Yassin

“Pelantikan ini menjadikan slogan reformasi yang dilaungkan oleh Anwar sejak lebih 20 tahun lalu sebagai omongan kosong,” katanya menerusi hantaran di Facebooknya pada Isnin.

Pada Ahad, Nurul Izzah yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah mendedahkan beliau telah dilantik sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri berkuat kuasa 3 Januari lalu.

Muhyiddin yang juga bekas Perdana Menteri berkata, langkah terbaharu Anwar itu bukan satu-satunya tindakan dilakukan Anwar yang dilihat bertentangan dengan prinsip reformasi sejak Ahli Parlimen Tambun itu memegang jawatan pada akhir November tahun lalu.

Jelasnya, ini kerana Anwar dilihat tidak memulakan langkah pentadbirannya dengan betul sejak daripada awal apabila melantik Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang sedang berhadapan dengan pertuduhan di Mahkamah sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Selain itu, menurut Muhyiddin, tindakan Anwar untuk memegang jawatan sebagai Menteri Kewangan juga tidak selari dengan prinsip dilaungkan oleh Presiden PKR itu.

“Belum sampai 100 hari memerintah, Anwar telah mengkhianati semangat perjuangan Reformasi yang didokong oleh penyokong-penyokongnya sendiri.

“Sebagai pemimpin parti pembangkang, saya boleh saja mengambil kesempatan daripada kesilapan demi kesilapan yang dilakukan oleh Anwar dan kerajaannya. Tetapi sebagai rakyat biasa, saya tidak rela melihat maruah negara tercalar kerana keterlanjuran Perdana Menteri.

“Masih belum terlambat untuk Anwar memperbaiki keadaan. Letak jawatan sebagai Menteri Kewangan. Fokus kepada tugas sebagai Perdana Menteri lebih-lebih lagi ketika rakyat dan negara sedang menghadapi waktu yang sukar,” ujarnya.

Beliau turut mengingatkan Anwar bahawa skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berlaku semasa Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Razak memegang jawatan sebagai Menteri Kewangan.

Pada masa sama, Muhyiddin turut menasihatkan agar Ahmad Zahid diberikan cuti sehingga perbicaraan dihadapi Ahli Parlimen Bagan Datuk itu selesai.

“Akhir sekali, nasihatlah Nurul Izzah supaya meletak jawatan sebagai Penasihat Perdana Menteri. Saya percaya beliau seorang pemimpin wanita muda yang berbakat dan berpotensi besar.

“Janganlah pelantikan kecil yang tidak kena pada tempatnya ini menjadi titik hitam dalam perjalanan politiknya menuju masa hadapan yang mungkin lebih cerah,” ujarnya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta