UMNO perlu berusaha betulkan sentimen masyarakat terhadap mereka

Date:

Share post:

SHAH ALAM – UMNO perlu berusaha dan mencari jalan bagi membetulkan sentimen masyarakat terhadap parti itu yang sering didakwa mengamalkan rasuah, kotor dan gila kuasa sekiranya mahu meneruskan perjuangan.

Ketua Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan, Mohamed Nizham Abdullah Hamidi berkata, dulu UMNO merupakan parti tunjang kepada kerajaan namun naratif itu menyebabkan prestasinya merosot terutama pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) dan PRU15.

Menurutnya, jika rakyat terus menolak UMNO tidak mustahil daripada 30 kerusi akan jadi 20, silap-silap empat atau tiga dan akhirnya terkubur.

“Paling penting naratif mesti tepat dan ke arah landasan betul supaya mereka faham bahawa UMNO sekarang telah membuat satu perubahan bukannya parti lama.

“Kita bakal menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN), kalau kita tengok balik orang Melayu yang sokong BN (Barisan Nasional) hanya 33 peratus.

Apabila parti Melayu tetapi orang Melayu tidak sokong mesti ada sesuatu yang tidak kena,” katanya pada Khamis.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panel pada program Sinar Live bertajuk ‘PRN: Zahid mampu kembalikan maruah UMNO?’

Program yang disiarkan secara langsung di semua platform Sinar Harian itu dikendalikan Hazwan Moktar.

Ditanya pandangan beliau berhubung jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan, Mohamed Nizham berkata, perwakilan telah membuat keputusan.

“Bukan soal Datuk Seri Dr Ahmad Zahid (Hamidi) atau Datuk Seri Mohamad Hasan tetapi isu demokrasi sepatutnya disuburkan dalam parti.

“Melalui pertandingan, maka tiada perdebatan berlaku, sekali gus memperlihatkan UMNO berada di landasannya semula,” ujarnya.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"