Harap konsep ‘Malaysia Madani’ dapat tadbir urus kerajaan dengan lebih baik

Date:

Share post:

PUTRAJAYA – Pelaksanaan konsep Malaysia Madani diharap akan dapat menambah baik cara tadbir urus kerajaan seperti yang dimahukan rakyat sekali gus membawa pembangunan yang lebih makmur kepada negara ini.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Nancy Shukri berkata tatacara kerja yang adil dan saksama juga perlu diterapkan dalam pelaksanaan kerangka dasar baharu yang digagaskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Inilah yang kita nak lihat di negara kita di mana rakyat kita akan lebih yakin dengan kerajaan yang baharu dan sama-sama kita melihat bagaimana pemerintahan dari segi Madani ini mengangkat semula martabat negara,” katanya kepada Bernama sebagai mengulas konsep Malaysia Madani yang diperkenal oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar pula berkata rangka kerja dalam melaksanakan konsep Malaysia Madani perlu difahami oleh semua pihak yang terlibat.

“Apa yang penting, pelaksanaannya dari segi rangka kerja harus difahami oleh semua pihak daripada pihak penggubal dasar serta jentera kerajaan itu sendiri dan itulah yang menjadi cabaran terbesar untuk kita melaksanakan apa jua dasar baharu yang digagaskan oleh sesebuah pentadbiran,” katanya.

Bagi Timbalan Menteri Kewangan Steven Sim Chee Keong, Anwar telah membawa dimensi yang amat penting kepada keseluruhan pemahaman mengenai kewangan negara dan dasar ekonomi yang merupakan dimensi manusia.

“Ia amat penting kerana kadang-kadang apabila kita melihat angka terbabit, kita terlupa akan wajah-wajah di sebaliknya iaitu orang yang sebenarnya terpaksa berdepan dinamik ekonomi dan situasi ekonomi.

“Saya fikir kita tidak seharusnya lupa bahawa di sebalik statistik, laporan ekonomi dan laporan tahunan terdapat orang sebenar dan penggubal dasar hendaklah melihat kesan terhadap mereka dan bukan sekadar angka terbabit, (tetapi) bagaimana kesinambungan dasar kita mempunyai impak ke atas individu, keluarga dan masyarakat,” katanya.

Kelmarin, Anwar memperkenal ‘Malaysia Madani’ sebagai usaha mengemudi serta mengangkat semula martabat dan kegemilangan negara di persada dunia.

Madani itu diacu berteraskan enam rukun iaitu keMampanan, kesejAhteraan, Daya cipta, hormAt, keyakiNan dan Ihsan.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta