UPKO cadang wanita diberi peluang jadi ADUN

Date:

Share post:

SANDAKAN – Pergerakan Wanita Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) mencadangkan golongan wanita diberi peluang menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dilantik.

Ketua Wanita UPKO, Mohina Ronnie Sidom berkata, kerajaan perlu mengambil kira peranan wanita secara menyeluruh dalam pembangunan negeri dengan menyediakan kuota kepada wanita dalam jawatan sebagai pembuat keputusan dasar.

Katanya, meskipun jumlah pembabitan wanita dalam beberapa sektor pekerjaan melebihi sasaran 30 peratus, namun masih kurang diberi peluang menjadi pembuat keputusan dasar.

“Dalam politik misalnya, kita lihat sayap pergerakan wanita begitu aktif. Daripada perkara kecil seperti menyediakan makanan hingga menjadi perayu undi dan peranan lain yang membawa kemenangan kepada parti.

“Boleh dikatakan, wanita menjadi tulang belakang kepada kempen pilihan raya, tetapi apabila soal jawatan dalam parti sama ada di peringkat kampung, daerah, Dewan Undangan Negeri (DUN) atau Parlimen, wanita selalunya dipinggirkan,” katanya dalam kenyataannya pada Jumaat.

Mohina yang juga Ketua Bahagian UPKO Kinabatangan berkata, perlu lebih ramai wanita menjadi penggubal dasar di negara ini kerana banyak undang-undang atau dasar berkaitan wanita perlu diberi perhatian termasuk kewarganegaraan anak, akta gangguan seksual dan isu berkaitan domestik rumah tangga.

“Dalam pelan pembangunan di negeri kita, kerajaan bukan hanya perlu merangka program atau belanjawan untuk wanita, tetapi perlu melibatkan wanita dalam proses perangkaan belanjawan, perancangan program hingga pelaksanaannya.

“Kita mahukan penyertaan menyeluruh wanita demi memperkasa peranan wanita di negeri ini,” katanya.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"