Pastikan ada kerajaan yang kukuh, serta pembangkang yang kukuh – Jahaberdeen

Date:

Share post:

SHAH ALAM – Penyatuan antara semua parti politik di dalam negara tidak memberikan jaminan bahawa ia berupaya untuk memberikan kebaikan kepada rakyat.

Pengasas Pergerakan Rapera, Datuk Seri Dr Jahaberdeen Mohamed Yunoos berkata, situasi tersebut sekiranya berlaku dilihat hanya memberikan keselesaan kepada ahli politik dan bukannya pengundi di Malaysia.

“Saya percaya kalau semua orang politik bersatu, yang akan merana ialah rakyat. Saya selalu beritahu rakan-rakan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), pastikan kita ada kerajaan yang kukuh dan pada masa sama pembangkang yang kukuh.

Jahaberdeen ketika Wacana Sinar ke-379 bertajuk ‘Politik: Bergolak Tak Sudah’ yang diadakan di Kompleks Karangkraf, Shah Alam pada Selasa.

“Jangan biarkan orang politik selesa sebabnya bila dia selesa, dia rasa dia serba tahu,” katanya ketika menjadi panelis ketika Wacana Sinar ke-379 bertajuk ‘Politik: Bergolak Tak Sudah’ yang diadakan di Kompleks Karangkraf di sini pada Selasa.

Hadir sama, Ahli Parlimen Ampang, Rodziah Ismail dan bekas Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali.

Jahaberdeen turut berpandangan, pergolakan politik yang berlaku ketika ini termasuk ketika tempoh pasca-Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) merupakan waktu terbaik untuk membina kematangan politik rakyat Malaysia.

Jelasnya, perkembangan itu juga dilihat secara tidak langsung mengasah pemikiran masyarakat untuk menilai gelagat ahli politik masing-masing dengan lebih baik.

“Rakyat mula sedar bahawa orang politik itu pun adalah manusia. Selain itu, kerana sifat politik itu sendiri yang menyebabkan ramai orang politik rasa tidak mengapa cakap lain tapi buatnya lain.

“Tapi kini rakyat setidak-tidaknya mula untuk menilai orang politik apa yang mereka sumbang dan apa yang mereka lakukan berbanding kata-kata yang dikongsikan,” ujarnya.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta