Kerajaan Negeri bantu tangani isu SFI

Date:

Share post:

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri mengambil inisiatif atas dasar keprihatinan membantu nasib bekas pekerja Sabah Forest Industri (SFI) yang terjejas sejak tahun 2019 dan ketika pandemik COVID-19.

Pembantu Menteri Kepada Ketua Menteri, Datuk Abidin Madingkir berkata bantuan itu termasuklah pembayaran gaji dan KWSP mereka.

Katanya, bantuan yang terkini adalah pembayaran tunggakan bil elektrik bekas pekerja SFI berjumlah RM798,000.

“Bagaimanapun, ia bukanlah mudah untuk kerajaan negeri terus membantu mereka secara berterusan dan dalam jangka masa panjang,” katanya dalam kenyataan media, di sini hari ini.

Menurutnya, pekerja terbabit telah diberhentikan oleh bekas majikan mereka, syarikat pengilang kertas dan pulpa yang berpangkalan di India.

“Pekerja terbabit dinasihatkan supaya mencari pekerjaan alternatif, sementara menunggu kilang tersebut beroperasi semula oleh syarikat konsesi baharu.

“Kerajaan negeri juga telah meletakkan syarat bagi syarikat konsesi baharu itu untuk memulakan operasi dalam tempoh dua tahun dan bekas pekerja boleh memohon bekerja semula,” katanya.

Abidin berkata, Pegawai Daerah Sipitang turut diarahkan untuk menyelaraskan perkara itu dengan bekas pekerja SFI.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta