BAJET 2023: Agenda Utama KPDN, Isu Miskin Tegar

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR – Usaha menangani isu kemiskinan tegar akan dijadikan sebagai agenda utama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) dalam Belanjawan 2023 nanti.

Menterinya Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata usaha itu merupakan satu keutamaan kepada Kerajaan Perpaduan, selain menjadi agenda nasional di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Kita sasar untuk menyelesaikan isu ini, golongan miskin tegar yang jika mengikut statistik berjumlah hampir 127,000 di seluruh negara. Jadi kumpulan sasar inilah yang kita akan utamakan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran bakeri Kafe Paris Baguette di Pavilion, Bukit Bintang, semalam.

Beliau berkata kementeriannya telah memohon peruntukan bagi menyantuni golongan miskin tegar, dan beliau berharap ia diberi perhatian oleh Menteri Kewangan dalam Belanjawan 2023 nanti.

Sementara itu semasa mengulas mengenai mesyuarat parti Amanah kelmarin, Salahuddin yang juga Timbalan Presiden parti berkata Amanah sudah mula menggerakkan jenteranya untuk mendepani Pilihan Raya Negeri (PRN).

“Langkah seterusnya adalah untuk kita PH (Pakatan Harapan) adakan mesyuarat awal dengan pihak Barisan Nasional (BN) supaya kita dapat selesaikan isu seperti kerusi (pembahagian), jadi kita telah mula,” katanya.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"