Untuk bentuk Kerajaan Perpaduan Sabah, Parti Warisan perlu jadi pembangkang yang berwibawa

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR – Parti Warisan sepatutnya bertindak lebih matang dengan kekal sebagai pembangkang yang berwibawa dan tidak beriya mahu menjadi kerajaan di Sabah.

Kata Pensyarah Kanan Fakulti Pentadbiran & Sains Polisi UiTM Sabah, Raheezal Shah Abdul Karim, mereka boleh terus menyumbang dalam pentadbiran negeri tanpa perlu menumbangkan kerajaan negeri sedia ada.

Ia boleh dilakukan dengan bersama Gabungan Rakyat Sabah (GRS) membentuk kerajaan perpaduan yang berpegang kepada perjanjian keyakinan dan perbekalan (CSA).

“Walaupun Warisan memberikan sokongan di peringkat Persekutuan tapi tak bolehkah mereka menjadi pembangkang di Sabah dengan memberi sokongan melalui CSA?

“Misalnya jika ada Rang Undang-Undang (RUU) yang memberi kebaikan, berikan sokongan tapi sekiranya ada benda yang bertentangan, mereka menyuarakan pandangan atau memberi komen yang sebaiknya,” katanya dalam program Agenda AWANI pada Selasa.

Ujar Raheezal, perpaduan itu memang penting tetapi tidaklah sehingga tiada pembangkang dan tiada ruang untuk proses semak dan imbang.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"