Masidi dan Joachim bertukar portfolio selepas Rombakan Kabinet Sabah

Date:

Share post:

KOTA KINABALU – Beberapa menteri sedia ada dalam Kabinet Sabah bertukar portfolio dalam rombakan dilakukan Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor.

Antaranya, Timbalan Ketua Menteri II, Datuk Dr Joachim Gunsalam yang sebelum ini memikul tanggungjawab sebagai Menteri Pembangunan Industri, kini memegang portfolio Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan.

Beliau mengambil alih portfolio Datuk Masidi Manjun yang kini diberi tanggungjawab sebagai Menteri Kewangan Negeri.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Membakut, Datuk Mohd Arifin Arif yang sebelum ini Menteri Tugas-Tugas Khas kini dilantik sebagai Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, manakala ADUN Sugut, Datuk James Ratib dinaikkan daripada Pembantu Menteri kepada Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat.

Hanya Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Dr Jeffrey Kitingan yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan serta Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ellron Angin, kekal dengan portfolio masing-masing.

Upacara pelantikan Kabinet baharu Sabah hari ini menyaksikan pelantikan ADUN Tanjung Keramat dari UMNO, Datuk Ir Shahelmey Yahya sebagai Timbalan Ketua Menteri III (TKM) Sabah dan Menteri Kerja Raya Sabah yang baharu.

Beliau yang sebelum ini adalah Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat mengisi kekosongan ditinggalkan ADUN Lamag yang juga Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin yang digugurkan Hajiji.

Turut diumumkan Hajiji ialah pelantikan Presiden STAR Jeffrey Kitingan sebagai Timbalan Ketua Menteri I menggantikan kedudukan Bung Moktar.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta