PM Anwar saran wujud Kerajaan Perpaduan di Sabah

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR – Harus ada tempoh bertenang di Sabah, kata Datuk Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Malah Timbalan Perdana Menteri itu turut mengakui telah menyarankan formula untuk menyelesaikan masalah di Sabah.

“Saya dan Datuk Seri Anwar Ibrahim bersetuju bahawa harus ada tempoh bertenang. Jadi dalam keadaan bertenang ini pun masih ada perkara-perkara yang berlaku tetapi yang penting matlamat Perdana Menteri menyarankan diwujudkan Kerajaan Perpaduan di Sabah yang akan melibatkan semua parti-parti yang ada di peringkat pusat.

“Untuk Sabah tentunya tidak begitu sukar Kerajaan Perpaduan diwujudkan, soal penerimaan itu adalah aspek yang perlu kita santuni terlebih dahulu.

“Saya yakin rakyat Sabah tidak mahu pilihan raya negeri, ini bukan hanya memenatkan tetapi pada waktu yang sama membebankan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang akhbar pada Sesi Sembang Santai Bersama Media Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah di Menara Kuala Lumpur pada Selasa.

Ahmad Zahid berkata, demokrasi bukan hanya tentang pilihan raya semata-mata, sebaliknya kesepakatan antara parti-parti politik berhasrat memberi kesejahteraan kepada rakyat harus diterjemahkan dan dilaksanakan.

“Maka saya harap pembangunan dan kebajikan serta kemudahan rakyat harus diberi keutamaan dan jika politiking jadi agenda, saya yakin soal yang saya katakan tidak dapat diberi keutamaan.

“Saya minta semua pihak berlapang dada dan berfikiran terbuka dengan hasrat Perdana Menteri untuk membentuk Kerajaan Perpaduan di Sabah,” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"