Kestabilan kerjasama PH dan BN perlu diterima di seluruh negeri – TPM Zahid Hamidi

Date:

Share post:

Petaling Jaya – Kestabilan kerjasama Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) di peringkat persekutuan perlu diterima dan wujud di semua negeri, kata Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi.

Zahid mengulas kemungkinan kerjasama berterusan antara PH dan BN pada pilihan raya negeri akan datang, semasa diwawancara.

“Pendirian BN, yang pasti Umno akan sokong, (ialah) kita perlu mengelak rakyat dibebani sekali lagi dengan pilihan raya.

“Seboleh-bolehnya, sistem demokrasi mesti mengambil kira hakikat bahawa kuasa seorang ketua eksekutif sesebuah negeri, dalam kes ini (Sabah), seorang ketua menteri, mesti berdasarkan perlembagaan negeri itu,” katanya.

Ketika diminta mengulas mengenai prestasi BN pada PRU15, Zahid berkata “campur tangan ilahi” membawa kepada pembentukan kerajaan perpaduan.

“Kita sebagai ahli politik mesti berusaha ke arah merealisasikan impian parti masing-masing tetapi kita juga harus kembali kepada campur tangan ilahi. “Ini adalah penjamin. Apakah kemungkinan 82 (kerusi PH) ditambah 30 (kerusi BN), secara langsung menghasilkan 112 (kerusi parlimen) untuk membentuk kerajaan?”

Beliau juga mengaitkan “campur tangan ilahi” dengan kemungkinan semua parti yang membentuk kerajaan perpaduan – PH, BN, Gabungan Parti Sarawak, Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Parti Warisan, yang bersatu untuk membentuk majoriti dua pertiga, dengan 148 kerusi Parlimen.

“Hakikatnya harus diakui bahawa pilihan raya umum ke-11 adalah kali terakhir kerajaan mempunyai majoriti dua pertiga. Pada masa itu, 198 kerusi dimenangi oleh kerajaan. Sejak itu tiada majoriti dua pertiga.

“Kini, dalam era kepimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim, sekali lagi, 148 kerusi ini memberi kesahan kepada majoriti dua pertiga,” kata Zahid.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"