Mat Sabu import telur ayam dari India ke Malaysia

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR – Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS), Mohamad Sabu, berlepas ke Namakkal, Tamil Nadu, India, hujung minggu lalu bagi melihat sendiri proses pengeluaran telur ayam yang dieksport ke Malaysia.

Lawatan itu juga bagi memastikan telur yang diimport untuk rakyat Malaysia adalah bersih, selamat dan lebih murah dari telur tempatan.

Mohamad menghabiskan masa selama dua jam di ladang pengeluaran dan pusat pengumpulan telur untuk pasaran Malaysia.

“Setelah melihat sendiri, saya yakin telur ini selamat dan melalui proses dalam persekitaran yang bersih untuk dimakan oleh rakyat Malaysia,” katanya.

Ladang pengeluaran telur di Namakkal itu terletak lapan jam perjalanan darat dari lapangan terbang Chennai, Tamil Nadu, selatan India.

Sementara itu, melalui klip video yang dihantar, Mohamad turut melawat pusat pengumpulan telur sebelum ia dihantar ke Malaysia, Maldives, Qatar, Oman dan beberapa negara lain lagi.

Mohamad menjelaskan selepas mendapati telur berkenaan selamat dan bersih serta dapat diterima rakyat, maka telur berkenaan akan diimport menggunakan kapal laut.

Katanya, disediakan kontena pendingin hawa bagi memastikan kualiti telur tidak jatuh sepanjang perjalanan.

“Harganya diyakini akan lebih rendah selepas ini dan kompetitif dengan harga telur tempatan. Saya berpuas hati dengan kebersihan dan kualiti telur yang dihasilkan di ladang ini.

“Dengan usaha ini saya berharap orang ramai tidak akan ada masalah dengan bekalan telur lagi terutama sekali di musim perayaan,” katanya.

Mulai 15 Disember lalu, telur yang diimport dari Namakkal, India di bawa masuk ke Malaysia melalui penghantaran percubaan.

Langkah itu bertujuan menyelesaikan masalah kekurangan bekalan telur ayam di pasaran yang dibawa dengan kargo udara menyebabkan harganya lebih mahal kerana kos pengangkutannya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta