Penyerahan Projek Bawah 50juta kepada Sabah, Sarawak bukti Kerajaan Persekutuan komited memartabatkan MA63 – Ketua Pemuda Parti Amanah Sipitang Sabah

Date:

Share post:

SIPITANG – Keputusan Kerajaan Persekutuan untuk menetapkan mana-mana projek dibawah RM50 juta diserahkan sepenuhnya kepada Sabah dan Sarawak untuk menentukan pelaksanaan di kedua-dua negeri berkenaan dilihat satu tindakan yang bijak.

Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (AMANAH) Sabah Kawasan Sipitang Mohd Hafiz Ag Tengah berkata, keputusan itu juga membuktikan bahawa Kerajaan Persekutuan komited didalam memartabatkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Pengumuman ini akan memberi peluang kepada Kerajaan Negeri khususnya Sabah untuk membangunkan negeri ini tanpa perlu proses yang lama.

“Selain itu projek-projek yang akan dilaksanakan dan sedang dilaksanakan dapat dipercepatkan bagi kepentingan rakyat Sabah,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Rabu lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa Kerajaan bersetuju untuk menetapkan mana-mana projek dibawah RM50 juta diserahkan sepenuhnya kepada Sabah dan Sarawak untuk menentukan pelaksanaan di kedua-dua negeri berkenaan.

Katanya, keputusan itu bagi membolehkan pelaksanaan beberapa projek tertangguh di Sabah dan Sarawak dapat dilaksanakan tanpa merujuk ke Persekutuan.

“Saya melihat ada beberapa perkara tertangguh antaranya keputusan untuk menyegerakan pelaksanaan projek meskipun ada Jabatan Kerja Raya (JKR) Sabah dan Sarawak tetapi kata putus itu terlalu banyak di Putrajaya.

“Meskipun peruntukan besar diberikan tetapi peruntukan itu tidak dapat dipenuhi kerana birokrasi. Jadi kita telah putuskan dan Kementerian Kewangan bersetuju untuk menetapkan mana-mana projek dibawah RM50 juta itu diserahkan sepenuhnya kepada Sabah dan Sarawak,” katanya.

Pengumuman itu turut mendapat reaksi positif Timbalan Ketua Kawasan AMANAH Penampang  Zainuddin Ibrahim yang menyifatkan keputusan ini adalah sesuatu yang tepat pada masanya.

“Rakyat di negeri ini perlu membangun segera dari segi infrastruktur, ekonomi dan sosial. Proses yang lambat disebabkan karena birokrasi yang lama hanya akan menyebabkan projek-projek terbantut,” katanya.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta