PM perlu campur tangan dalam Politik Sabah untuk leraikan kemelut – Dr Syahruddin Awang

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR – Kemelut politik di negeri Sabah boleh dileraikan sekiranya melibatkan campur tangan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Demikian jelas Penganalisis Kajian Pilihan Raya dan Geopolitik Borneo Universiti Malaysia Sabah (GeoPES UMS), Dr Syahruddin Awang Ahmad berhubung situasi politik di negeri itu ketika ini.

“Saya yakin campur tangan kerajaan Pusat terutama Perdana Menteri terhadap isu sudah tentu memberi kesan langsung bukan setakat ekonomi malah politik itu sendiri di Sabah.

“Ia memberi impak besar dalam menentukan hala tuju kerajaan negeri pada 2023, saya yakin Perdana Menteri ada perancangan tertentu yang jitu untuk memastikan pihak-pihak yang bertelagah sekarang ini mendapat apa sepatutnya mereka dapat secara menang-menang,” jelasnya.

Tambah Syahruddin, kemelut politik itu berlaku apabila tiga komposisi parti politik mempunyai pandangan berbeza mengenai kedudukan Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Datuk Seri Hajiji Noor sebagai Ketua Menteri Sabah.

“Kalau kita perhatikan ketiga-tiga komposisi yang menuntut satu sama lain ini sebenarnya berada di bawah Kerajaan Perpaduan.

“Warisan diketuai Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, Datuk Seri Bung Moktar Radin (Barisan Nasional), demikian juga Datuk Seri Hajiji Noor, dia menyatakan sokongan GRS sebahagian daripada Kerajaan Perpaduan.

“Saya yakin dengan campur tangan Perdana Menteri, situasi agak kusut sejak empat hari ini dapat dileraikan dengan cara betul baik, cara prinsip mahupun teknikal perundangan itu sendiri,” katanya.

Sebelum ini, Anwar berkata beliau telah berhubung dengan Hajiji dan berpuas hati dengan keadaan semasa di negeri itu.

Tambah Anwar, beliau akan memberikan perhatian khusus tentang perkembangan di Sabah itu.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta