Ewon Benedick akan menggantikan Madius sebagai Presiden UPKO ahad ini

Date:

Share post:

KOTA KINABALU – Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO), Datuk Seri Wilfred Madius Tangau secara rasmi akan menyerahkan kepemimpinan tertinggi parti itu kepada Naib Presidennya, Datuk Ewon Benedick, Ahad ini.

Penyerahan jawatan presiden kepada Ewon itu akan dibuat pada Konvensyen UPKO yang dijadualkan Ahad ini di Pusat Kebudayaan Sabah, Penampang.

Timbalan Setiausaha Agung UPKO, Fairuz Bandar, berkata Madius yang juga Ahli Parlimen Tuaran mengambil keputusan itu selepas mengambil kira kekalahannya pada Pilihan Raya Negeri Ke-16 (PRN16) serta kegagalan UPKO yang hanya menang satu daripada 12 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) ditandingi.

“Tindakan diambil Madius itu sekali lagi menunjukkan kematangan politik dengan melakukan proses peralihan kepemimpinan melalui perundingan demi mengelakkan perpecahan dalam parti.

“Kekalahan Madius dalam PRN16 dan kegagalan UPKO menawan 11 daripada 12 kerusi ditandingi antara faktor utama beliau melepaskan jawatan tertinggi parti itu kepada Ewon,” katanya, di sini.

Beliau yakin, berbekal semangat berpasukan yang kental, UPKO mampu bangkit sebagai sebuah parti yang mendapat kepercayaan dan keyakinan rakyat.

Sehubungan itu, Fairuz berharap proses peralihan kepemimpinan menerusi perundingan demi mengelakkan perpecahan dalam parti terlaksana dengan lancar.

Ewon yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kadamaian memenangi kerusi Parlimen Penampang dengan kelebihan 14,410 undi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), November lalu.

Beliau dilantik sebagai Menteri Pembangunan Usahawan dan Operasi dalam Kerajaan Perpaduan persekutuan.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Malaysia sedia bantu Palestin baik pulih sistem bekalan air bersih

Mereka melahirkan harapan agar Malaysia dapat memberikan pelbagai bentuk bantuan terutama bantuan teknikal selepas krisis semasa

28 Jun tarikh pemilihan presiden baharu Iran

Perkara 131 Perlembagaan Republik Islam Iran mewajibkan pembentukan sebuah majlis untuk menguruskan hal ehwal eksekutif negara untuk tempoh 50 hari dan persediaan untuk pilihan raya presiden.

ICC mohon waran tangkap Netanyahu, pemimpin Hamas

Undang-undang yang melindungi orang awam dalam peperangan telah dibangunkan lebih 100 tahun lalu dan ia terpakai di setiap negara di dunia, tanpa mengira sebab konflik.

Jadikan Sabah destinasi pelaburan yang menarik antara inisiatif Hala Tuju SMJ

"Ini kerana ia akan menyediakan platform kepada pelabur untuk terlibat sama dengan kerajaan khususnya berkaitan dengan pembangunan kini dan akan datang yang akan memperkasakan kemajuan Sabah, selain mengetahui bagaimana kerajaan negeri akan memudahkan serta menyokong semua pembangunan itu,"