Ewon Benedick akan menggantikan Madius sebagai Presiden UPKO ahad ini

Date:

Share post:

KOTA KINABALU – Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO), Datuk Seri Wilfred Madius Tangau secara rasmi akan menyerahkan kepemimpinan tertinggi parti itu kepada Naib Presidennya, Datuk Ewon Benedick, Ahad ini.

Penyerahan jawatan presiden kepada Ewon itu akan dibuat pada Konvensyen UPKO yang dijadualkan Ahad ini di Pusat Kebudayaan Sabah, Penampang.

Timbalan Setiausaha Agung UPKO, Fairuz Bandar, berkata Madius yang juga Ahli Parlimen Tuaran mengambil keputusan itu selepas mengambil kira kekalahannya pada Pilihan Raya Negeri Ke-16 (PRN16) serta kegagalan UPKO yang hanya menang satu daripada 12 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) ditandingi.

“Tindakan diambil Madius itu sekali lagi menunjukkan kematangan politik dengan melakukan proses peralihan kepemimpinan melalui perundingan demi mengelakkan perpecahan dalam parti.

“Kekalahan Madius dalam PRN16 dan kegagalan UPKO menawan 11 daripada 12 kerusi ditandingi antara faktor utama beliau melepaskan jawatan tertinggi parti itu kepada Ewon,” katanya, di sini.

Beliau yakin, berbekal semangat berpasukan yang kental, UPKO mampu bangkit sebagai sebuah parti yang mendapat kepercayaan dan keyakinan rakyat.

Sehubungan itu, Fairuz berharap proses peralihan kepemimpinan menerusi perundingan demi mengelakkan perpecahan dalam parti terlaksana dengan lancar.

Ewon yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kadamaian memenangi kerusi Parlimen Penampang dengan kelebihan 14,410 undi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), November lalu.

Beliau dilantik sebagai Menteri Pembangunan Usahawan dan Operasi dalam Kerajaan Perpaduan persekutuan.

BACA JUGA :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Kerajaan bebaskan 142,510 individu daripada senarai bankrap – PM Anwar

Daripada lebih 142,500 individu, syarikat dan keluarga yang terapung (nasibnya), tanpa jelas masa depan dan kehidupan mereka, itu bermakna mereka boleh kembali membantu memacu ekonomi

Kerajaan luluskan beberapa pembinaan BBP di Sabah bagi perkasa khidmat kebombaan

Nga Kor Ming berkata, pelaksanaan itu membabitkan BBP Telupid, Lahad Datu, Beaufort, Pitas, Nabawan dan Merotai untuk tahun ini

Syarikat China melabur RM10 bilion bangunkan tenaga hijau di Sarawak

"Kami percaya Premier Sarawak (Tan Sri Abang Johari Abang Openg) mempunyai visi yang jelas dan yakin beliau boleh menjadikan Sarawak sebagai hab tenaga hijau.Sehubungan itu, ingin menghulurkan sokongan kami (dalam pelan tenaga hijau),"

Maybank jamin sistem dan maklumat pelanggan dilindungi sepenuhnya

terdapat dakwaan pangkalan data Maybank2u diterbitkan di forum laman web gelap. "kami mengambil serius atas kebimbangan keselamatan ini dan terus memantau serta memastikan data kami dilindungi setiap masa,"