TVET mampu menjadi laluan kerjaya kepada belia

Date:

Share post:

PASIR MAS: Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) yang diperkenalkan kerajaan mampu menurunkan kadar kemiskinan negara daripada 3.5 peratus kepada 2.5 peratus.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata ia berikutan TVET bakal menyediakan lebih satu juta pekerjaan.

Pada masa sama, beliau yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah, berkata keyakinan masyarakat terutama ibu bapa kepada TVET juga semakin baik apabila permohonan meningkat sebanyak 3.75 peratus bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini, berbanding tempoh sama tahun lalu.

“Peningkatan itu menunjukkan persepsi dan tanggapan masyarakat yang menganggap TVET untuk individu yang tercicir dalam akademik tidak benar, sebaliknya ia mampu menjadi laluan kerjaya pilihan utama kepada belia.

“Sehingga kini, sejumlah 1,345 institusi TVET awam dan swasta yang beroperasi di seluruh negara dengan menawarkan lebih 4,000 kursus membabitkan 12 kementerian.

“Untuk pertengahan tahun ini sehingga pertengahan tahun hadapan sahaja, kita menyediakan 250,000 tempat kepada golongan belia menyertai TVET.

“Justeru, kita memohon golongan belia merebut peluang yang disediakan ini,” katanya pada sidang media selepas Majlis Perasmian Sambutan Karnival Kerjaya dan Sukan Anak Muda Madani 1.0, di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, kadar lepasan TVET yang mendapat pekerjaan juga adalah tinggi sehingga mencecah 94.5 peratus.

“Ini penting kerana negara tidak bergantung kepada pekerja asing,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan, Ahmad Zahid berkata, 220 syarikat China menawarkan 5,125 kuota kepada pelajar Malaysia untuk menjalani latihan berkaitan TVET bagi jangka pendek, sederhana dan panjang, sekali gus menjadi pengubah keadaan dalam melonjakkan industri TVET di Malaysia.

Katanya, tawaran itu adalah hasil jalinan kerjasama antara Pertubuhan Kebangsaan Pekerja Berkemahiran (Belia Mahir) dengan pihak industri berkaitan TVET di China iaitu Beifang Automotive Education Group dan Tang (M) International Education Group, melalui memorandum persefahaman (MoU) yang dimeterai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Kerajaan bebaskan 142,510 individu daripada senarai bankrap – PM Anwar

Daripada lebih 142,500 individu, syarikat dan keluarga yang terapung (nasibnya), tanpa jelas masa depan dan kehidupan mereka, itu bermakna mereka boleh kembali membantu memacu ekonomi

Kerajaan luluskan beberapa pembinaan BBP di Sabah bagi perkasa khidmat kebombaan

Nga Kor Ming berkata, pelaksanaan itu membabitkan BBP Telupid, Lahad Datu, Beaufort, Pitas, Nabawan dan Merotai untuk tahun ini

Syarikat China melabur RM10 bilion bangunkan tenaga hijau di Sarawak

"Kami percaya Premier Sarawak (Tan Sri Abang Johari Abang Openg) mempunyai visi yang jelas dan yakin beliau boleh menjadikan Sarawak sebagai hab tenaga hijau.Sehubungan itu, ingin menghulurkan sokongan kami (dalam pelan tenaga hijau),"

Maybank jamin sistem dan maklumat pelanggan dilindungi sepenuhnya

terdapat dakwaan pangkalan data Maybank2u diterbitkan di forum laman web gelap. "kami mengambil serius atas kebimbangan keselamatan ini dan terus memantau serta memastikan data kami dilindungi setiap masa,"