SKMM dan syarikat telekomunikasi giat baik pulih rangkaian terjejas banjir

Date:

Share post:

KOTA KINABALU: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bersama syarikat telekomunikasi sedang berusaha memulihkan perkhidmatan rangkaian yang terjejas melibatkan 41 menara pemancar di empat daerah di Sabah susulan situasi banjir yang berlaku di beberapa kawasan Pantai Barat Sabah sejak minggu lalu.

Suruhanjaya itu dalam satu kenyataan berkata, 14 menara pemancar berjaya dipulihkan manakala 27 lagi masih belum dapat beroperasi sejak pagi Selasa. 

“Daripada keseluruhan jumlah menara yang terjejas, sebanyak 34 menara pemancar terpaksa diputuskan bekalan elektrik oleh pihak Sabah Electricity Sdn. Bhd. (SESB) disebabkan faktor keselamatan. 

“Lima menara pemancar terputus hubungan akibat jalan dinaiki air dan dua yang lain mengalami kerosakan peralatan elektronik,” katanya.

Menurutnya, berdasarkan pecahan daerah, 13 daripada pemancar di Penampang sudah dibaik pulih dan 19 lagi masih belum beroperasi. 

“Bagi Kota Kinabalu, satu pemancar kembali beroperasi dengan empat lagi masih dalam proses pembaikan manakala tiga menara pemancar di Tuaran belum beroperasi, begitu juga satu menara pemancar di Kota Marudu yang masih terjejas.

“Dalam perkembangan sama, satu daripada lima Pusat Sebaran Maklumat Nasional (NADI) turut terjejas dan tidak dibuka kepada orang ramai untuk sementara waktu sehingga keadaan kembali normal. 

“Kerja-kerja pembersihan giat dijalankan bagi membolehkan pusat NADI di Kampung Sungai Damit, Tuaran boleh dibuka untuk operasi secepat mungkin,” katanya.

Beliau berkata, bagi memastikan liputan telekomunikasi di semua empat Pusat Pemindahan Sementara (PPS) terus beroperasi dan berada dalam keadaan baik untuk kemudahan mangsa-mangsa banjir di PPS terbabit, pemantauan akan terus dilakukan oleh SKMM Sabah. 

“Berdasarkan hasil ujian pemantauan kualiti liputan (QoS), tiada aduan berkaitan kualiti liputan yang diterima di PPS berkenaan setakat ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Kerajaan luluskan beberapa pembinaan BBP di Sabah bagi perkasa khidmat kebombaan

Nga Kor Ming berkata, pelaksanaan itu membabitkan BBP Telupid, Lahad Datu, Beaufort, Pitas, Nabawan dan Merotai untuk tahun ini

Syarikat China melabur RM10 bilion bangunkan tenaga hijau di Sarawak

"Kami percaya Premier Sarawak (Tan Sri Abang Johari Abang Openg) mempunyai visi yang jelas dan yakin beliau boleh menjadikan Sarawak sebagai hab tenaga hijau.Sehubungan itu, ingin menghulurkan sokongan kami (dalam pelan tenaga hijau),"

Maybank jamin sistem dan maklumat pelanggan dilindungi sepenuhnya

terdapat dakwaan pangkalan data Maybank2u diterbitkan di forum laman web gelap. "kami mengambil serius atas kebimbangan keselamatan ini dan terus memantau serta memastikan data kami dilindungi setiap masa,"

Kementerian akan pastikan internet, media sosial selamat untuk semua – Fahmi

aliran terkini menunjukkan jenayah tradisional telah mula ‘berpindah’ ke alam maya termasuk media sosial